Kurzii sirieni şi-au deschis un birou de reprezentare la Moscova

O delegaţie a kurzilor sirieni a deschis miercuri un birou de reprezentare la Moscova, o alegere simbolică într-un moment în care Kremlinul caută să-i includă în negocierile de pace privind Siria, în pofida opoziţiei Ankarei, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 10 feb. 2016, 20:36
Kurzii sirieni şi-au deschis un birou de reprezentare la Moscova

”Este o etapă politică importantă pentru kurzii sirieni şi un moment istoric pentru poporul kurd”, a declarat la inaugurarea biroului, într-un cartier situat departe de centrul Moscovei, Merab Shamoiev, liderul Uniunii internaţionale a asociaţiilor publice kurde.”Rusia este un actor important în Orientul Mijlociu. Ea nu este acolo doar un actor, ea scrie şi scenariul”, a adăugat el.

Potrivit declaraţiilor lui Shamoiev, mai mulţi membri ai delegaţiei kurde siriene prezente la Moscova pentru deschiderea biroului au legături cu Partidul Uniunii Democratice (PYD), principalul partid kurd sirian.

Ministerul rus de Externe, citat de agenţii, s-a distanţat de această iniţiativă, dând asigurări că interesele kurde vor fi reprezentate în continuare de către diplomaţi sirieni şi irakieni.

Autorităţile ruse nu au conferit niciun statut diplomatic biroului respectiv, a cărui deschidere riscă însă să alimenteze şi mai mult tensiunile dintre Moscova şi Ankara, ale căror relaţii sunt îngheţate de când Turcia a doborât un bombardier rusesc la frontiera siriană pe 24 noiembrie.

Kurzii sirieni au fost excluşi de la negocierile de pace, care nu au reuşit să înceapă săptămâna trecută la Geneva, între preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, şi opoziţie, în pofida cererilor Moscovei, care estimează că nicio negociere nu va putea avea rezultate fără ei.

Dar PYD, aflat în prima linie a frontului împotriva grupării Statul Islamic în nordul Siriei, este ”o organizaţie teroristă” în opinia Turciei, care consideră formaţiunea drept o ramură a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inamicul ”numărul unu” al Ankarei.

Kurzii sirieni şi-au anunţat, de asemenea, intenţia de a deschide birouri la Washington, Berlin, Paris, precum şi în multe ţări arabe. Ei şi-au deschis prima reprezentanţă diplomatică în regiunea autonomă Kurdistanul irakian anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...