Lăcrămioara Isărescu, şefă peste 120 de hectare de teren din Bucureşti şi Constanţa

Fiica guvernatorului Băncii Naţionale a României, Lăcrămioara Isărescu, este director independent şi membru în Consiliul de Administraţie al dezvoltatorului cu capital norvegian RomReal. Compania are un portofoliu de peste 120 de hectare de teren în Constanţa şi Bucureşti.  
Economica.net - mie, 26 aug. 2015, 21:02
Lăcrămioara Isărescu, şefă peste 120 de hectare de teren din Bucureşti şi Constanţa

Lăcrămioara Isărescu, 39 ani, a intrat în companie în aprilie 2014, în poziţia de membru în boardul RomReal. Totodată, fiica lui Isărescu este şi director pentru programe guvernamentale în cadrul IBM România. Lăcrămioara Isărescu a absolvit Academia de Ştiinţe Economice (ASE) în 1998, după care a studiat la Universitatea Harvard timp de doi ani pentru un MBA. 

RomReal, firmă înregistrată în Bermude, are capital norvegiano-britanic şi urma să dezvolte proiecte imobiliare în România prin intermediul firmei Westhouse. Compania avea înainte de criză planuri măreţe pe piaţa imobiliară din România şi investiţii de 1,5 miliarde de euro. Criza i-a prins pe investitori fără încasări şi cu mai mult de 50 de milioane de euro îngropate în terenuri. 

În prezent, RomReal nu are în desfăşurare niciun proiect imobiliar pe piaţa din România, dar mai deţine 13 terenuri, cu o suprafaţă totală de peste 1,2 milioane de mp. O parte din aceste terenuri sunt pregătite pentru vânzare, şi asta pentru că RomReal are de rambursat 12,3 milioane de euro către Alpha Bank, de la care a obţinut finanţare pentru achiziţionarea terenurilor.

Anul acesta, RomReal a rambursat 850.000 de euro, bani care au provenit din vânzarea unui teren de 4.000 de mp din centrul oraşului Braşov. Preţul total de vânzare a fost de 1,05 milioane de euro. Creditul trebuie rambursat în noiembrie 2015, însă RomReal are posibilitatea de a prelungi cu un an data de rambursare. În urmă cu trei ani, RomReal se afla în faţa falimentului pentru incapacitatea de a-şi plăti creditul. Ulterior, banca a fost de acord cu prelungirea împrumutului. 

Planuri de 1,5 miliarde de euro

Westhouse anunţa la începutul anului 2007 investiţii de 1,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare în România, principalele oraşe vizate fiind Bucureşti, Constanţa şi Braşov. Proiectele urmau să includă spaţii rezidenţiale, comerciale şi de birouri, în total fiind prevăzută construcţia a 4.500 de locuinţe, finalizate în perioada 2011-2012.

Compania a finalizat însă un singur proiect de locuinţe, cu 37 de unităţi în Constanţa, vândut complet, şi a mai fost implicată în dezvoltarea a altor două tot în Constanţa, vândute în 2010 unor firme din grupul Nova, controlat de omul de afaceri Dan Adamescu.

Continuă vânzarea de terenuri 

Pentru a-şi îmbunătăţii terenurile şi a le face atractive pentru potenţialii cumpărători, RomReal aşteaptă aprobările de urbanism pentru un teren 61.000 de mp din Ovidiu, Constanţa, care se pretează pentru construcţia a 1.000 de apartamente. Totodată, dezvoltatorul vrea să treacă din extravilan în intravilan un teren cu suprafaţă de peste 122.000 mp. RomReal speră ca aşa să crească valoarea terenurilor, dar şi să mai vândă câteva parcele, se arată în raportul financiar pentru primul trimestrul din acest an.

Acţionarul majoritar al companiei, listată la Bursa de la Oslo, era Six Sis AG, care oferă servicii de depozitar central, cu 28,28% din acţiuni. Fondatorul şi CEO-ul companiei, Kay Thorkildsen, deţine 13,09%

RomReal a încheiat anul 2014 cu o pierdere înainte de de taxe de 1,75 milioane de euro, faţă de pierderea de 2,7 milioane de euro din 2013. În plus, valoarea activelor companiei a fost la sfârşitul anului trecut de 32,45 milioane de euro. Compania a vândut în 2014 patru terenuri pentru care a încasat 164.000 de euro.  

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea a 42 km
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea în Guvern a unui proiect de act normativ privind reabilitarea a 42 de kilometri din prima autostradă a României, A1......
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte ...
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...