Legalizarea marijuanei: Crescătorii de canabis din SUA vor încerca să atragă investitori cu un reality show

Încă trei state americane vor vota în luna noiembrie asupra legalizării marijuanei în scop recreaţional. Subiectul este fierbinte în SUA. Controversele se ţin lanţ, politicienii se încruntă sau zâmbesc larg, după caz, iar crescătorii şi distribuitorii de canabis au început să intre în atenţia Wall Street. Banii sunt greu de găsit având în vedere reticenţa afişată de bănci faţă de acecastă nouă ramură a economiei americane. În mijlocul furtunii mediatice va ateriza în curând şi primul reality show despre afacerile cu marijuana. Nouă antreprenori vor concura pentru a atrage o mult-râvnită investiţie.
Economica.net - vin, 10 oct. 2014, 20:49
Legalizarea marijuanei: Crescătorii de canabis din SUA vor încerca să atragă investitori cu un reality show

„The Marijuana Show” este un reality show competitiv – gandiţi-vă la „Ucenicul” lui Donald Trump sau mai recentul „Shark Tank” – filmat în prezent în Denver, Colorado, scrie CNBC. Realizatorii emisiunii, care va fi distribuită online, au fost asaltaţi de aproximativ 200 de antreprenori interesaţi să atragă un investitor pentru afacerea lor cu marijuana. În timp ce americanii din Oregon, Alaska şi Districtul Columbia se pregătesc să voteze, cei nouă finalişti ai „The Marijuana Show” vor traversa mai multe probe dure, care le vor testa aptitudinile antreprenoriale.

Pentru Karen Paull, una dintre realizatorii emisiunii, atmosfera din industria emergentă a canabisului din SUA aminteşte de încărcătura electrizantă şi entuziasmul care au caracterizat boom-ul dotcom de la sfârşitul anilor ’90.

Afacerile legale care au apărut în urma legalizării pentru uz recreaţional în statele Colorado şi Washington se izbesc de obstacole la tot pasul: deoarece marijuana este încă ilegală la nivelul guvernului federal, aproape toate băncile evită să lucreze cu aceste firme, iar lipsa de acces la credit generează consecinţe pe lanţul comercial, majoritatea distribuitorilor confruntându-se cu un deficit acut de ofertă.

Producătorii „The Marijuana Show” spun că au în spate investitori diverşi, dispuşi să investească sume care pleacă de la 25.000 de dolari şi pot ajunge la peste 1 milion de dolari, dacă vreun concurent se va prezenta cu o idee câştigătoare, sau măcar convingătoare.

Dacă emisiunea va avea succes în Colorado, realizatorii vor să se extindă cu versiuni localizate şi în alte state unde consumul recreaţional este legal. De asemenea, nu este exclusă diversificarea către alte formate de show.

În prezent, marijuana este legală pentru uz recreaţional în statele Colorado şi Washington. Alegătorii din Oregon, Alaska şi Districtul Columbia vor vota în luna noiembrie.

Venituri şi taxe

În statul Colorado, vânzările de marijuana pentru uz recreaţional au depăşit în această vară cifra de afaceri din zona de uz medicinal.

Veniturile atrase de stat din taxarea vânzărilor pentru uz recreaţional au ajuns la 7 milioane de dolari în luna iunie, potrivit celor mai recente cifre oficiale disponibile, citate de Washington Post. Încasările din taxe au crescut constant de la începutul anului, în luna ianuarie fiind cifrate la doar 3 milioane de dolari, şi vor continua să urce odată cu dezvoltarea industriei – fie ea şi greoaie ca urmare a accesului foarte dificil la credit.

Un studiu recent citat de Huffington Post arată că, dacă Statele Unite ar legaliza la nivel naţional marijuana pentru uz recreaţional, veniturile din taxe ar depăşi 3 miliarde de dolari pe an. Se preconizează că piaţa canabisului pentru uz recreaţional din SUA va ajunge la 8-10 miliarde de dolari pe an până în 2018. Banii nu cresc în pom, dar pot creşte în tufiş.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...