Legea etichetării laptelui, din nou în Parlament. De teama infringementului, Guvernul a propus modificări. Ce va scrie pe etichetă

După două scrisori oficiale prin care Comisia Europeană şi-a exprimat dezacordul asupra anumitor prevederi din legea privind etichetarea laptelui și produselor lactate, adoptată anul trecut, parlamentarii vor supune din nou la vot un proiect de act normativ de modificarea a acestei legi care nu s-a aplicat niciodată. O primă rundă de discuții va avea loc azi, în Comisia de Agricultură din Cameră. Guvernul se așteaptă ca Legea din 2016 să nu primească niciodată acordul Comisiei.
Alina Stanciu - lun, 29 mai 2017, 21:04
Legea etichetării laptelui, din nou în Parlament. De teama infringementului, Guvernul a propus modificări. Ce va scrie pe etichetă

Modificarea Legii privind etichetarea laptelui și a produselor lactate (Legea 88/2016), un act normativ elaborat la presiunea fermierilor români dorinici să limiteze importurile și să obțină prețuri mai bune de la procesatori intră din nou în actualitatea parlamentară. După un răspuns negativ din partea Comisie Europene care a semnalat riscul introducerii unui nou infringement împotriva României (ca în cazul legii produselor românești în hypermarket), parlamentarii vor discuta astăzi, 30 mai, pe marginea modificării legii, pentru a-l armoniza cu Regulamentele UE. Menționăm că Legea nu poate intra în vigoare până nu are acordul Comisie Europene, iar Guvernul, în punctul său de vedere adresat Paralamentului susține că din mesajul Comisiei „se înțelege că este foarte puțin probabil ca reprezentanții Comisiei Europene să emită o decizie având în vedere încălcarea procedurii de notificare, aspect ce ridică probleme majore pentru intrarea în vigoare a Legii 88/2016.

De altfel, în decembrie 2016, a trecut de Senat un proiect de modificare a Legii etichetării laptelui, dar procedura s-a oprit pentru a se aștepta răspunsul de la Bruxelles.

 „Va fi o primă discuție (pe marginea acestui proiect de modificare a Llegii 88/2016 n.red). Noi am preluat observațiile trimise de către Comisia Europeană către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și punctul de vedere al Guvernului, iar textul pe care îl vom discuta este unul modificat față de cel precedent (proiect adoptat de Senat în decembrie 2016 n.red). Nu avem nicio grabă cu acest proiect”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ioan Munteanu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Ce propune Guvernul. Vom ști sau nu de unde provine laptele?

Una dintre cele mai importante prevederi ale Legii etichetării laptelui, cea prin care pe etichetă este obligatoriu să se menționeze „țara de origine și locul de proveniență a laptelui crud, materie primă pentru consum” ar putea dobândi o altă formă, în sensul că procesatorul ar putea avea posibilitatea de a alege.

„Regulamentul privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (1169/2011 prevede „țara de origine sau locul de proveniență”, astfel că propunem înlocuirea sintagmei „țara de origine” cu „țara de origine sau locul de proveniență”, se arată în punctul de vedere al Guvernului. 

De altfel și porcesatorii au susținut în mai multe rânduri că laptele procesat de ei provine de la zeci și sute de ferme, fiind imposibil să menționeze locul de provenieță al laptelui crud pe etichetă. În proiectul de modificare a Legii 88/2016, în varianta adoptată de Senat, se prevede că pe etichetă este obligatoriu să se menționeze „țara de origine a laptelui, materie primă pentru procesare”.

După cum a menționat Guvernul, ar putea rămâne însă în vigoare obligativitatea ca pe etichetă se se scrie denumirea ambalatorului și marca de identificare;  numele, denumirea comercială și adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum;  etc.

Totodată, ar putea rămâne prevederea potrivit căreia „produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma „Conține lapte praf în proporție de . . . . . . . . . .%”. 

Nu în ultimul rând, în varianta aprobată de Senat a proiectului de modificare a Legii 88 se menționează că trebuie specificate pe etichetă și modificările de compoziție precum îmbogățirea laptelui cu proteine, săruri minerale sau vitamine, reducerea conținutului de lactoză prin conversia în glucoză, galactoză.

Fără campanii de promovare a laptelui românesc

Pentru a nu risca infrigementul, Guvernul propune, de asemenea, eliminarea termenului „românești” prevederea apărută în Lege potrivit căreia Ministerul Agriculturii va iniția și finanța campanii de promovare și creștere a consumului de lapte proaspăt pentru consum și produse lactate românești.

„Pentru prevederi similare, respectiv art 15 din Legea privind comercializarea produselor alimentare, Comisia Europeană a inițiat, în cursul lunii martie, procedura de infringement, subliniind că produsele alimentare naționale sunt plasate în poziție concurențială privilegiată în raport cu produsele similare din celelalte state membre”, se arată în nota Guvernului.

Care sunt elementele cu probleme din legea etichetării laptelui

După cum a scris ECONOMICA.NET în luna martie, AICI și Guvernul a făcut publice nemulțumirile Comisiei în ceea ce privește Legea etichetării produselor lactate. Printre acestea se numără:

– Faptul că România nu a respectat procedura de notificare a măsurilor naționale în faza de proiect, aşa cum prevede articolul 45 din Regulamentul 1169/2011.

– Justificarea măsurilor transmisă de România acoperă numai aspecte legate de etichetarea originii și este considerată incompletă deoarece nu justifică necesitatea adoptării celorlalte prevederi (etichetarea nutrițională, avertismente, promovare)

– Măsurile adoptate la nivel național nu trebuie să constituite obstacole în calea liberei circulații a mărfurilor și nici să discrimineze produse din alte state membre.

– Legea nu este limitată în timp și nu prevede un raport, așa cum au fost proiectele notificate anterior şi adoptate  de alte state membre.

Spre exemplu, în cazul Franței, Greciei, Portugaliei, Italiei și Lituaniei măsurile naționale propuse referitoare la etichetarea suplimentară a laptelui și produselor lactate au fost transmise sub forma unor proiecte limitate în timp, restrânse la indicarea originii. Detalii AICI

–   legea nu prevede o clauză de recunoaștere mutuală pentru a evita impactul negativ asupra liberei circulații a produselor pe piața internă;

– Probleme sunt şi cu prevederile din legea românească ce se referă la definiții, declarația nutrițională, modul de prezentare a informațiilor pe etichetă în sensul că există neconcordanțe majore între prevederile din regulamentul 1169/2016  și cele din legea 88/2016 

–   Totodată, Comisia şi statele membre şi-au exprimat rezerve asupra includerii în text a unor măsuri de promovare și finanțare a unor campanii de către autorități referitoare la consumul de produse românești, pentru cazuri similare fiind declanșate proceduri de infringement.

Detalii aici- Comisia Europeană nu este de acord cu legea de etichetare a laptelui, propusă de România. Fermierii români sunt afectaţi

Te-ar mai putea interesa și
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de euro, începând din 16 octombrie şi până astăzi, iar în scurt timp toţi......
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...