Legea privind anularea contribuţiei de sănătate pentru alocaţiile copiilor a intrat în vigoare vineri

Legea care prevede anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată, începând din ianuarie 2012, pentru alocaţiile copiilor, a intrat în vigoare vineri după ce marţi documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, transmite Agerpres.
Economica.net - vin, 31 iul. 2015, 15:22
Legea privind anularea contribuţiei de sănătate pentru alocaţiile copiilor a intrat în vigoare vineri

Legea prevede anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru copii până la vârsta de 18 ani, precum şi pentru elevii sau studenţii de până la 26 de ani, care nu au realizat venituri din salarii, similare salariilor, activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură. În caz contrar, respectiv dacă aceste categorii de tineri au realizat asemenea venituri, pentru aceste sume trebuie să plătească contribuţia de sănătate.

Printre cei pentru care se anulează CASS se numără şi tinerii de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecţie a copiilor şi care nu au realizat veniturile menţionate mai sus.

De asemenea, beneficiază de anularea plăţii CASS soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate, pentru venitul baza de calcul reprezentat de salariul minim brut pe ţară.

Mai beneficiază de amnistia la plata CASS deţinuţii politici, revoluţionarii, persoanele cu handicap şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, însă numai dacă nu au realizat alte venituri pentru care s-a datorat contribuţia. De Legea privind anularea plăţii CASS beneficiază, de asemenea, femeile însărcinate şi lăuzele dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Potrivit actului normativ, persoanele fizice care au efectuat plata contribuţiilor pentru care se prevede anularea au dreptul la restituirea sumelor achitate.

Decizia anulării CASS pentru anumite categorii de contribuabili a fost adoptată la începutul acestui an după ce autorităţile au descoperit situaţii în care s-a plătit contribuţia de sănătate pentru alocaţiile de stat pentru copii neridicate din conturile bancare.

În 8 ianuarie 2015, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va adopta o ordonanţă care va corecta ‘aberaţia’ deciziilor de impunere a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate /CASS/ în cazul alocaţiilor de stat pentru copii neridicate din conturile bancare.

Primul ministru a explicat, la momentul respectiv, că ‘aberaţia’ în cazul alocaţiilor vine din trecut, iar programul informatic al Fiscului doar a aplicat o prevedere legală din Ordonanţa 125 din 27 decembrie 2011.

‘Este o anomalie legislativă. Nu am făcut altceva decât am aplicat cadrul legal şi lucrurile nu pot fi modificate decât prin modificarea cadrului legal existent. Deciziile de impunere deja emise vor fi anulate (…) Am sistat emiterea deciziilor. Aşteptăm modificarea cadrului normativ şi o eventuală iniţiativă legislativă privind amnistia fiscală pentru sumele datorate în baza deciziilor care deja s-au emis’, a declarat, tot în 8 ianuarie, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...