Legea privind diminuarea risipei alimentare: Guvernul a aprobat normele metodologice

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Economica.net - mie, 30 ian. 2019, 17:01
Legea privind diminuarea risipei alimentare: Guvernul a aprobat normele metodologice

„De la Ministerul Agriculturii, un proiect de hotărâre de guvern, aprobat astăzi, este vorba despre reglementări privind risipa alimentară. Principalul obiectiv al acestui act normativ este acela de a combate risipa alimentară prin încurajarea donării de alimente. Practic, e vorba de normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare”, a declarat Nelu Barbu, miercuri, la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că operatorii economici donatori vor beneficia de facilităţi fiscale „în temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit”.

„Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând în ultimele 10 zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie de la donare produsele alimentare perisabile, cum ar fi sucurile de legume, fructe nepasteurizate, legume şi fructe pretăiate sau seminţele germinate”, a explicat Barbu.

Este interzisă donarea către consumatorul final a mai multor alimente perisabile microbiologic de origine animală, potrivit acestuia.

„Şi mă refer aici la carnea şi organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, păsări de curte (…), carnea tocată, carnea preparată, laptele crud şi produsele din lapte crud, peştele şi produsele din pescuit proaspete, ouăle şi produsele din ouă crude. Totuşi, aceste alimente pe care le-am menţionat pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantine sociale sau altor unităţi de alimentaţie publică în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit destinat consumatorului final”, a arătat Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că pe tot parcursul procesului de donare sunt şi vor fi verificate şi respectate normele legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea alimentară.

„Aceste norme metodologice au fost elaborate în urma consultărilor, evident, cu toate autorităţile publice responsabile în domeniul agroalimentar, dar şi cu reprezentanţi ai sectoarelor pe fiecare verigă a lanţului agroalimentar: producţia primară, procesare, comercializare, Horeca, organizaţii nonguvernamentale din domeniul mediului şi asistenţei sociale”, a mai declarat Barbu.

Te-ar mai putea interesa și
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia și Irlanda....
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea ...
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...