Legea privind insolvenţa persoanelor fizice a fost promulgată de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice.
Economica.net - joi, 18 iun. 2015, 13:07
Legea privind insolvenţa persoanelor fizice a fost promulgată de preşedintele Iohannis

Actul normativ este iniţiat de deputatul social-democrat Ana Birchall.

‘Proiectul de lege oferă un ajutor real românilor de bună-credinţă sufocaţi de datorii. Eu mi-aş fi dorit ca întreaga procedură să fie sub controlul instanţei, dar, având în vedere comentariile CSM, care a spus că este posibilă o îngreunare a instanţelor şi în consecinţă termene foarte lungi, am decis ca în faţa dumneavoastră astăzi să vin cu această propunere legislativă care cuprinde două tipuri de proceduri: una administrativă, în faţa unei comisii de insolvenţă, prin care se dă o reeşalonare a datoriilor în baza unui plan de rambursare pe un termen de 5 ani şi numai procedura de lichidare se află în faţa instanţelor de judecată’, spunea Ana Birchall la dezbaterea din Camera Deputaţilor.

Ea adăuga că printre principalele avantaje ale acestui proiect se numără faptul că în momentul deschiderii procedurii de insolvenţă se suspendă orice procedură de executare silită şi nicio altă procedură de executare silită nu mai poate fi începută, se acordă preferinţă planului de rambursare, şi nu lichidării bunurilor, se suspendă de drept acumularea dobânzilor, penalităţilor şi majorărilor de întârziere după momentul iniţierii procedurii de insolvenţă şi debitorul poate propune un plan de rambursare a datoriilor care se întinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

Citeşte tot ce trebuie să ştii despre Legea falimentului personal aici 

Vezi forma finală a legii insolvenţei persoanelor fizice aici

„Orice debitor de bună-credinţă care are un necaz financiar, independent de voinţa sa, din momentul în care îşi deschide procedura insolvenţei persoanelor fizice nu mai stă cu grija că va fi executat silit sau că rămâne pe drumuri. Deci executarea silită este reglementată ca o excepţie, şi nu este regula, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă’, a precizat iniţiatoarea proiectului, deputata PSD Ana Brichall.

Ea a adăugat că un debitor de bună-credinţă, dacă are anumite datorii şi consideră că se poate redresa financiar, ‘este în necaz financiar fără vina sa, poate în baza unui plan de rambursare, care se poate întinde pe o perioadă de cinci ani de zile cu posibilitatea prelungirii cu încă un an, să poată să-şi reeşaloneze aceste datorii, astfel încât să nu mai fie executat silit’.

‘Mai mult decât atât, în momentul deschiderii procedurii insolvenţei persoanelor fizice nu mai sunt acumulate datorii la datorii, penalităţi la penalităţi. Cu alte cuvinte, orice penalitate, majorare de întârziere sau dobândă se stopează automat. Este o reglementare normală, aşa cum există în toate statele civilizate şi uite că şi astăzi şi sper eu mâine, trecând la votul final din Camera Deputaţilor – fiind Cameră decizională – să putem să dăm unui debitor de bună-credinţă această posibilitate de redresare financiară’, a susţinut Birchall.

Ea a mai explicat că orice debitor, după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii, când ştie că nu mai poate să-şi achite această datorie, poate să ceară intrarea în insolvenţă şi în felul acesta să se poată redresa financiar în baza acelui plan de rambursare.

‘Debitorul îşi propune acest plan de rambursare, pentru că el este cel mai în măsură, cunoscând situaţia, sub supravegherea şi consultanţa acordată de un administrator al procedurii, care este desemnat de această comisie de insolvenţă şi care poate să fie dintre practicieni în insolvenţă, avocaţi, notari sau executori judecătoreşti. Sunt cele patru categorii profesionale care sunt competente să îndeplinească calitatea de administrator în procedură’, a arătat Birchall.

Deputata a menţionat că sunt două proceduri prevăzute de lege.

‘Cea de lichidare, unde nu are nicio şansă (n.r. – debitorul) – bunurile sale nu-i asigură posibilitatea de redresare -, în schimb, acordăm o mare şansă redresării financiare. Pentru că un om nu este vinovat sau cu ce este vinovat un om că peste noapte i-a crescut rata lunară datorită cursului de schimb valutar?’, a spus Birchall.

Potrivit deputatei PSD, în baza legii urmează ca la nivel naţional să se înfiinţeze Comisia de insolvenţă iar la nivel local, cea teritorială de insolvenţă, care se întâlneşte ori de câte ori este nevoie, dar nu mai puţin de o dată pe lună şi care analizează toate cererile de deschidere a procedurii insolvenţei. Această Comisie de insolvenţă teritorială desemnează provizoriu, urmând să fie acceptat administratorul procedurii din rândul celor patru categorii profesionale menţionate, a adăugat ea.

Cheltuielile în procedura de rambursare a datoriilor sunt prevăzute în planul de rambursare iar cheltuielile generale de punere în aplicare a legii sunt suportate de la bugetul de stat.

Cât priveşte posibilitatea ca unele persoane să profite de această lege, Birchall a susţinut că nu se justifică o asemenea teamă.

‘Eu nu cred că oamenii care sunt în necaz şi cărora se adresează această lege vor fi cei care vor abuza de o asemenea lege. Că vor fi şi unii care vor încerca să eludeze legea, am prevăzut sancţiuni. Sunt sancţiuni din Codul penal şi sancţiuni specifice. Dacă se dovedeşte că s-a deschis procedura insolvenţei pentru eludarea unui creditor, atunci e obligat să plătească toate datoriile din urmă, inclusiv sancţiuni penale şi să nu mai poată să beneficieze pentru un termen de cinci ani de zile de o altă procedură a insolvenţei’, a punctat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...