Legea Sănătăţii 2012: cine va plăti mai mulţi bani la Sănătate

Dacă eşti angajator, vei plăti mai mult la Sănătate decât în prezent pentru salariaţii ale căror salarii lunare sunt mai mici decât salariul mediu brut pe ţară. Dacă ai coasiguraţi în grijă, vei plăti contribuţia la Sănătate pentru ei, în anumite condiţii. În ambele cazuri antemenţionate (angajatori şi asiguraţi care au coasiguraţi), vorbim despre contribuţia obligatorie la Sănătate. ECONOMICA.NET îţi spune cum îşi propune statul să sporească veniturile la Sănătate din contribuţiile obligatorii, conform proiectului noii legi a Sănătăţii.
Cristina Şomănescu - joi, 05 iul. 2012, 12:00
Legea Sănătăţii 2012: cine va plăti mai mulţi bani la Sănătate

ECONOMICA.NET a scris despre companiile de stat care datorează, cumulat, peste 230 de milioane de euro la bugetul asigurărilor la Sănătate.  Statul, cel mai mare rău-platnic la Sănătate, vrea să aducă mai mulţi bani la Fondul Sănătăţii (constituit din contribuţiile obligatorii ale asiguraţilor) obligându-se să plătească lunar cota de 5,5% aplicată la salariul minim brut pe ţară, garantat în plată, pentru oamenii asiguraţi printr-o pleiadă de legi speciale (şi nu numai) care sunt scutiţi de la plata contribuţiei.

Cine ar putea plăti mai mult la Sănătate din 2015, când ar urma să intre în vigoare noua lege a Sănătăţii

1. Angajatorii ai căror salariaţi câştigă mai puţin decât salariul mediu brut pe ţară.

Aşa cum ECONOMICA.NET a mai scris, proiectul noii legi a Sănătăţii nu prevede creşterea cotelor procentuale de contribuţie obligatorie la Sănătate (CASS).
Cotele procentuale de contribuţie obligatorie la Sănătate rămân neschimbate: pentru salariaţi 10,7% (5,5% rămâne cota salariatului şi 5,2% rămâne cota angajatorului), iar pentru asiguraţii pentru care se achită contribuţia din alte surse 5,5% din salariul minim brut pe ţară).

Va creşte baza lunară de calcul pentru CASS datorată de angajatori. Cota de contribuţie a angajatorului la Sănătate de 5,2% din salariul angajatului se va aplica la o bază lunară de calcul cel puţin egală cu salariul mediu brut pe ţară, din anul 2015, dacă proiectul noii legi a Sănătăţii va fi adoptat în această formă. În prezent, angajatorii achită CASS aplicată la o bază de calcul reprezentând venitul salariatului în cauză, chiar dacă, de exemplu, venitul salariatului este mai mic decât salariul minim pe economie.

„În prezent, baza de calcul în cazul salariaţilor, folosită de angajator pentru reţinerea şi virarea contribuţiei la sănătate, este venitul obţinut, chiar dacă acest venit este mai mic decât salariul minim brut pe ţară, a declarat pentru ECONOMICA.NET Lidia Cristina Comaroni, şeful Serviciului de Relaţii Publice al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. În această situaţie legea prevede o singură excepţie: este vorba despre asociatul unic cu indemnizaţie lunară înscrisă în declaraţia de asigurări sociale, caz în care “baza de calcul a contribuţiei nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar”, ne-a mai explicat Lidia Cristina Comaroni.

Sintetic, acum angajatorii achită contribuţia la Sănătate aplicată la venitul lunar al salariatului, indiferent cât de mic este acesta. Proiectul noii legi prevede ca din 2015 angajatorii să achite contribuţia la Sănătate aplicată la o bază lunară de calcul reprezentând cel puţin salariul mediu brut pe ţară.
Din 2015, pentru salariaţii care câştigă lunar sub salariul mediu brut pe ţară, angajatorul va plăti cota datorată la Sănătate, aplicată la salariul mediu brut pe ţară, adică la un nivel salarial peste veniturile lunare ale acestor angajaţi.

2. Dacă vrei coasiguraţi în grijă şi câştigi lunar mai mult de două salarii minime brute, vei plăti lunar pentru fiecare dintre ei.

În prezent, pentru coasiguraţi nu plăteşte nimeni. Din 2015, o parte dintre cei care-i asigură la sistemul asigurărilor sociale de sănătate vor plăti o contribuţie în cotă de 5,5% din salariul minim.

Dacă venitul impozabil lunar al asiguratului care are în grijă coasiguraţi depăşeşte două salarii lunare minime brute pe ţară, atunci pentru fiecare coasigurat din grija sa asiguratul va plăti lunar 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Aproximativ 400.000 de coasiguraţi sunt în această situaţie, în prezent.

Dacă asiguratul cu coasiguraţi are un venit lunar impozabil mai mic decât două salarii lunare minime brute pe ţară, atunci statul se obligă să plătească lunar pentru coasigurat tot 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Dacă lucrurile rămân neschimbate, 400.000 de coasiguraţi vor avea plătită de la bugetul de stat asigurarea obligatorie la Sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...