Legea securităţii cibernetică: Sesizarea PNL va fi dezbătută la CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate miercuri sesizarea parlamentarilor Partidului Naţional Liberal (PNL) referitoare la Legea privind securitatea cibernetică.
Economica.net - mie, 21 ian. 2015, 08:30
Legea securităţii cibernetică: Sesizarea PNL va fi dezbătută la CCR

În 23 decembrie, PNL a anunţat că a sesizat CCR pentru neconstituţionalitatea legii menţionate deoarece actul normativ încalcă principiul legalităţii, drept fundamental pentru buna funcţionare a statului de drept, scrie Agerpres.

În sesizarea depusă, se arată că textul în cauză nu respectă prevederi din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

Potrivit PNL, Legea privind securitatea cibernetică are probleme fundamentale de concepţie, propunând o serie de măsuri cu efect limitativ asupra dreptului la viaţă privată în zona digitală şi încalcă reglementările europene discutate pe subiectul securităţii informaţiei.

‘Prin această lege în mod mascat se restrâng drepturi şi libertăţi ale cetăţeanului prin permiterea accesului la infrastructură cibernetică şi la datele conţinute în baza unei simple motivări comunicate de instituţiile abilitate şi nominalizate prin lege fără existenţa unei aprobări judecătoreşti, conform Codului de procedura penală şi cerinţelor adoptate de Curtea Constituţională prin Deciziile 440/ 2014 şi 461/ 2014, deci legea nu este armonizată la cerinţele CCR. Legea încalcă dispoziţiile art. 148, alin (2) şi următoarele din Constituţia României, prin netranspunerea corectă reglementărilor comunitare în materie’, se mai precizează în sesizare.

Deputaţii PNL consideră că nu se precizează exact ce date necesită a fi deţinute, iar cadrul în care se solicită acestea nu prezintă suficiente garanţii procesuale.

Senatul a adoptat, în 19 decembrie, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică (SNSC), acesta reunind autorităţile şi instituţiile publice cu responsabilităţi şi capacităţi în domeniu.

Potrivit proiectului de lege, autorităţile şi instituţiile publice din SNSC colaborează cu deţinătorii de infrastructuri cibernetice, mediul academic, mediul de afaceri, asociaţiile profesionale şi organizaţiile neguvernamentale.

Activitatea SNSC va fi coordonată la nivel strategic de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, iar coordonarea unitară a activităţilor sistemului va fi realizată de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, format din reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Societatea Informaţională, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, precum şi secretarul CSAT.

Te-ar mai putea interesa și
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, informează......
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...