Un nou minim istoric pentru leu – curs BNR: 4,6782 lei/euro. A treia zi consecutivă în care moneda naţională doboară recorduri negative

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,6782 lei/euro, 4,0586 lei/dolar, 4,1309 lei/franc elveţian. Este a treia şedinţă consecutivă în care leul atinge minime istorice în faţa monedei europene. 
Economica.net - vin, 11 ian. 2019, 10:50
Un nou minim istoric pentru leu - curs BNR: 4,6782 lei/euro. A treia zi consecutivă în care moneda naţională doboară recorduri negative

Euro creşte spre 4,68 lei. Cursul BNR anunţat astăzi şi valabil până luni la ora 13 a fost de 4,6782 lei/euro, peste cursul anunţat ieri de BNR. Este a treia şedinţă consecutivă, moneda europeană a atins un nou record istoric în faţa monedei naţionale. Pe 24 decembrie, euro a scăzut la cea mai mică valoare din 13 septembrie 2018 în faţa leului: 4,6413 lei/euro.

Băncile comerciale au anunţat pe 11 ianuarie cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,70 lei şi 4,75 lei.

Dolarul rămâne la 4,05 lei, aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,6764 lei/euro, 4,0573 lei/dolar, 4,1537 lei/franc elveţian.


Ce spune BNR despre deprecierea leului

Rolul Băncii Centrale este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe piaţa valutară şi pe cea monetară interbancară, în condiţiile în care noile măsuri intrate în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe, astfel încât se caută noi niveluri de echilibru, a declarat joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

„În semestru doi al anului trecut, am avut o stabilitate relativă a cursului de schimb, cu o variaţie în jur de 1 procent, între 4,62 – 4,67 (lei/euro – n. r.), ca urmare a îmbunătăţirii unor indicatori fundamentali, cum ar fi rata inflaţiei, dar şi a unei stabilităţi în privinţa variaţiei dobânzilor pe pieţele interbancare, inclusiv o marjă uşor pozitivă comparativ cu alte pieţe din zonă. Noile măsuri care au intrat în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe – valutară şi monetară interbancară – care sunt strâns corelate şi, ca urmare, pe aceste pieţe, se caută noi niveluri de echilibru. În condiţii de maximă incertitudine, rolul BNR este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe aceste pieţe”, a explicat Suciu.

Leul s-a depreciat, joi, cu 0,42 bani (0,09%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,6764 lei/euro. Aceasta, după ce, miercuri, BNR a cotat euro la 4,6722 lei.

Deprecierea leului, determinată de provocările din sfera echilibrelor macroeconomice şi de incertitudinile de politică economică pe plan intern – Rădulescu, BT

Leul românesc şi-a continuat joi tendinţa de depreciere în raport cu moneda unică europeană la un nou nivel minim istoric, în principal pe fondul provocărilor din sfera echilibrelor macroeconomice şi al incertitudinilor de politică economică pe plan intern, a declarat, joi, pentru Agerpres, Andrei Rădulescu, director de cercetare al Băncii Transilvania.

„Leul românesc a continuat tendinţa de depreciere în raport cu moneda unică europeană spre un nivel minim istoric în şedinţa de tranzacţionare de astăzi, evoluţie determinată, în principal, de provocările din sfera echilibrelor macroeconomice şi de incertitudinile de politică economică pe plan intern, într-un context caracterizat prin volatilitate pe pieţele financiare internaţionale. Pe de o parte, România a înregistrat în 2018 cele mai ridicate niveluri ale deficitului de cont curent (% din PIB) şi ale deficitului bugetar (% din PIB) dintre ţările regiunii membre ale Uniunii Europene, situându-se, totodată, pe primele locuri la nivelul UE”, a explicat Andrei Rădulescu.

De asemenea, acesta a afirmat că măsurile fiscal-bugetare anunţate la final de 2018 şi absenţa unui proiect de buget pe anul 2019 au contribuit la intensificarea percepţiei de risc privind evoluţia deficitului bugetar în 2019, fiind în creştere probabilitatea poziţionării peste pragul de 3% din PIB, limita impusă de Pactul de Stabilitate şi Creştere.

„Nu în ultimul rând, Banca Centrală a semnalat o consolidare a politicii monetare pe termen scurt, iar pe piaţa monetară şi pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă s-au diminuat în ultimele şedinţe, factori care au condus la atenuarea cererii pentru lei”, a spus Andrei Rădulescu.

Cursul de schimb euro/leu va creşte în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, până la 4,7427 (valoare medie), conform analiştilor CFA România. În următoarele şase luni, peste 83% dintre participanţi anticipează o valoarea medie de 4,6991.

ROBOR la trei luni a rămas la 2,88%, nivel egal cu cel de ieri când a atins cea mai mică valoare a indicelui din ultimele şapte luni (faţă de 7 iunie 2018 când ROBOR 3M a fost 2,87%).

ROBOR la şase luni a crescut la 3,23%, faţă de 3,22%, şedinţa de ieri când a atins cel mai scăzut nivel din 25 iunie 2018. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

Citeşte şi Isărescu: Roborul scade de vreo două luni încoace, nu are nicio legătură cu „taxa pe lăcomie”

Aurul a fost cotat la 168,7340 lei pentru un gram, în uşoară creştere faţă de şedinţa precedentă. Pe 3 ianuarie, aurul a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni (24 aprilie 2017 – 170,5919 lei pentru un gram).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...