Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 14.01.2019

Euro a început săptămâna în creştere faţă de cursul anunţat vineri de BNR (4,6782 lei/euro) când moneda europeană a atins un nou maxim istoric în faţa leului. În jurul orei 8, pe piaţa interbancară, euro se apropia de 4,69 lei. După ora 10, euro a scăzut la 4,67 lei.
Economica.net - lun, 14 ian. 2019, 05:54
Cum începe leul săptămâna - curs valutar interbancar 14.01.2019

Euro a început săptămâna la 4,68 lei, în creştere faţă de cursul anunţat vineri de BNR când moneda europeană a atins un nou maxim istoric în faţa leului. A fost a treia zi consecutivă în care BNR a anunţat cel mai mare curs euro/leu, din istorie. După ora 10, euro a scăzut la 4,67 lei. Euro a început să crească după Crăciun. Pe 24 decembrie, euro a scăzut la cea mai mică valoare din 13 septembrie 2018 în faţa leului: 4,6413 lei/euro.

Băncile comerciale au anunţat pe 14 ianuarie cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,70 lei şi 4,76 lei.

Dolarul creşte la 4,08 lei, faţă de 4,05 lei, cursul anunţat vineri de BNR. Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,6782 lei/euro, 4,0586 lei/dolar, 4,1309 lei/franc elveţian.

Ce spune BNR despre deprecierea leului

Rolul Băncii Centrale este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe piaţa valutară şi pe cea monetară interbancară, în condiţiile în care noile măsuri intrate în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe, astfel încât se caută noi niveluri de echilibru, a declarat joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

„În semestru doi al anului trecut, am avut o stabilitate relativă a cursului de schimb, cu o variaţie în jur de 1 procent, între 4,62 – 4,67 (lei/euro – n. r.), ca urmare a îmbunătăţirii unor indicatori fundamentali, cum ar fi rata inflaţiei, dar şi a unei stabilităţi în privinţa variaţiei dobânzilor pe pieţele interbancare, inclusiv o marjă uşor pozitivă comparativ cu alte pieţe din zonă. Noile măsuri care au intrat în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe – valutară şi monetară interbancară – care sunt strâns corelate şi, ca urmare, pe aceste pieţe, se caută noi niveluri de echilibru. În condiţii de maximă incertitudine, rolul BNR este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe aceste pieţe”, a explicat Suciu.

Deprecierea leului, determinată de provocările din sfera echilibrelor macroeconomice şi de incertitudinile de politică economică pe plan intern – Rădulescu, BT

Leul românesc şi-a continuat joi tendinţa de depreciere în raport cu moneda unică europeană la un nou nivel minim istoric, în principal pe fondul provocărilor din sfera echilibrelor macroeconomice şi al incertitudinilor de politică economică pe plan intern, a declarat, joi, pentru Agerpres, Andrei Rădulescu, director de cercetare al Băncii Transilvania.

„Leul românesc a continuat tendinţa de depreciere în raport cu moneda unică europeană spre un nivel minim istoric în şedinţa de tranzacţionare de astăzi, evoluţie determinată, în principal, de provocările din sfera echilibrelor macroeconomice şi de incertitudinile de politică economică pe plan intern, într-un context caracterizat prin volatilitate pe pieţele financiare internaţionale. Pe de o parte, România a înregistrat în 2018 cele mai ridicate niveluri ale deficitului de cont curent (% din PIB) şi ale deficitului bugetar (% din PIB) dintre ţările regiunii membre ale Uniunii Europene, situându-se, totodată, pe primele locuri la nivelul UE”, a explicat Andrei Rădulescu.

De asemenea, acesta a afirmat că măsurile fiscal-bugetare anunţate la final de 2018 şi absenţa unui proiect de buget pe anul 2019 au contribuit la intensificarea percepţiei de risc privind evoluţia deficitului bugetar în 2019, fiind în creştere probabilitatea poziţionării peste pragul de 3% din PIB, limita impusă de Pactul de Stabilitate şi Creştere.

„Nu în ultimul rând, Banca Centrală a semnalat o consolidare a politicii monetare pe termen scurt, iar pe piaţa monetară şi pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă s-au diminuat în ultimele şedinţe, factori care au condus la atenuarea cererii pentru lei”, a spus Andrei Rădulescu.

Cursul de schimb euro/leu va creşte în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, până la 4,7427 (valoare medie), conform analiştilor CFA România. În următoarele şase luni, peste 83% dintre participanţi anticipează o valoarea medie de 4,6991.

ROBOR la trei luni a crescut la 2,92%, faţă de 2,88%, nivelul anunţat vineri. ROBOR 3M a atins pe 10 ianuarie (2,88%) cea mai mică valoare a indicelui din ultimele şapte luni (faţă de 7 iunie 2018 când ROBOR 3M a fost 2,87%).

ROBOR la şase luni a rămas la 3,23%, acelaşi nivel cu cel de vineri. Pe 10 ianuarie ROBOR 6M a atins cel mai scăzut nivel din 25 iunie 2018. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

Citeşte şi Isărescu: Roborul scade de vreo două luni încoace, nu are nicio legătură cu „taxa pe lăcomie”

Aurul a fost cotat vineri la 168,7340 lei pentru un gram, în uşoară creştere faţă de şedinţa precedentă. Pe 3 ianuarie, aurul a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni (24 aprilie 2017 – 170,5919 lei pentru un gram).

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...