Leul se depreciază pe interbancar. Cotaţiile au depăşit 4,5 lei

Cotaţiile monedei naţionale au revenit la 4,5 lei/euro, după ce miercuri au coborât sub 4,49 lei/euro, evoluţia de joi fiind influenţată de declaraţiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a afirmat că leul ar trebui să se deprecieze după măsurile de relaxare monetară.
Economica.net - joi, 09 ian. 2014, 09:07
Leul se depreciază pe interbancar. Cotaţiile au depăşit 4,5 lei

Isărescu a afirmat miercuri că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%.

„Oricum, fără să semnifice niciun nivel de intervenţie sau de altă natură, între 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvânt, să lăsăm cursul să-şi facă datoria, pentru că el are un rol economic”, a completat Isărescu.

Potrivit dealerilor, mesajul guvernatorului a fost interpretat de piaţă că banca centrală îşi doreşte un curs mai mare.

Cotaţiile monendei naţionale au coborât sub 4,49 lei/euro în a doua parte a sesiunii de miercuri, deciziile BNR privind relaxarea monetară luând prin surprindere piaţa, majoritatea analiştilor anticipând în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei.

După declaraţiile guvernatorului, cursul a urcat până la 4,4950 lei/euro la finalul zilei de miercuri.

La începutul sesiunii de joi, rata de schimb a atins un maxim de 4,5020 lei/euro, iar în jurul orei 10:30 operaţiunile se realizau la 4,4975 – 4,4985 lei/euro.

Banca Naţională a României a publicat miercuri un curs de referinţă în scădere, la 4,4979 lei/euro.

Rata de schimb a crescut cinci sesiuni consecutiv, iar marţi s-a plasat la 4,5010 lei/euro, reprezentând maximul din ultimele şase luni. O paritate mai ridicată decât cea de marţi a fost anunţată de banca centrală pe 21 iunie, când euro a fost cotat la 4,5209 lei.

Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a coborât de la 3,6395 lei/franc la 3,6372 lei/franc.

Leul s-a depreciat însă faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcând la 3,3106 lei/dolar, atingând astfel cel mai ridicat nivel din 14 noiembrie.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate joi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi se plasau la 1-1,2%. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă publicitate pozitivă......
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...