Limbile străine a căror cunoaştere vă asigură acum un loc de muncă

Candidaţii care au cunoştinţe solide de poloneză, cehă, olandeză, suedeză sau germană sunt angajabili imediat, pentru că sunt foarte puţini pe piaţă, iar cererea de personal cu aceste competenţe e foarte mare în prezent, în România.
Cristina Şomănescu - mie, 05 iun. 2013, 12:20
Limbile străine a căror cunoaştere vă asigură acum un loc de muncă

Candidaţii care vorbesc fluent poloneza, ceha, olandeza, suedeza sau germana sunt cel mai greu de găsit pe piaţa muncii, în acest moment. Compania americană de outsourcing CGS spune că numărul candidaţilor care vorbesc una dintre limbile străine menţionate mai sus şi care au şi aptitudini tehnice e semnificativ mai mic, motiv pentru care sunt şi foarte greu de recrutat.

„Vorbitorii de poloneză, cehă, olandeză, suedeză sau germană sunt cel mai greu de găsit pe piaţa muncii din România, situaţia cea mai dificilă fiind în cazul ultimei limbi străine, pentru care şi cererea de personal este mare”, a declarat Vladimir Sterescu, country manager al companiei americane CGS, cel mai mare furnizor de soluţii de outsourcing din România.

Limbile străine de care avem cea mai mare nevoie ca şi număr de angajaţi sunt engleza, franceza, germana, spaniola şi italiana, dar cererea nu se limitează la acestea, a spus Vladimir Sterescu.

Candidaţii vorbitori de o limbă nordică (mai precis daneza, norvegiana sau suedeza) care au cunoştinţe sau măcar aptitudini tehnice sunt cel mai greu de găsit de către compania americană CGS.
Candidaţii care vorbesc foarte bine olandeza sau limba germană şi care au aptitudini tehnice sunt şi ei foarte rari pe piaţă, adaugă oficialii CGS.

„Având în vedere că pentru peste 70% dintre joburi cerem din start candidaţilor să vorbească perfect o limbă străină, în majoritatea cazurilor nu mai punem alte condiţii obligatorii, cum ar fi o experienţă strictă sau un nivel înalt al altor competenţe. Trainingurile pe care le susţinem împreună cu companiile-clienți asigură dezvoltarea profesională, inclusiv pe latura tehnică”, explică Vladimir Sterescu.

Clienţii companiilor de outsourcing sunt firmele care aleg să îşi externalizeze o serie de servicii, de la vânzări, suport tehnic, diferite servicii comerciale etc. De obicei, acestea sunt firme mari, care au pieţe de desfacere pe toate continentele. Ca să poată interacţiona „natural” cu clienţii, angajaţii companiilor de outsourcing trebuie să vorbească fluent limbile străine din statele respective.

Procesul de recrutare la CGS durează, în general, între două şi patru săptămâni, în funcţie de poziţia ofertată de companie.

Ce studii au angajaţii din contact-centerele CGS

Majoritatea angajaţilor din contact-centere sunt studenţi sau absolvenţi ai facultăţilor de limbi străine sau ai facultăţilor cu profil economic.
„Electronica şi telecomunicaţiile, relaţiile publice şi, respectiv, automatica şi calculatoarele se numără, de asemenea, printre cele mai întâlnite specializări pe care le au angajaţii noştri. Peste 60% dintre ei vorbesc o limbă străină, iar aproape 15% dintre ei vorbesc două limbi străine”, explică Vladimir Sterescu.

Pe piaţa muncii din România, cererea de limbi străine, în special nordice şi asiatice, va fi în continuă creştere în anii următori, iar necesarul pe limba germană este departe de a fi acoperit, au conchis oficialii CGS.

Te-ar mai putea interesa și
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă de 13,9 milioane de euro. pentru finanțarea achiziției unui parc eolian......
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...