Listarea Digi şi, posibil, a Hidroelectrica în acest an va ajuta România să treacă la statutul de piaţă emergentă – Ursache, ASF

Listarea recentă a Digi Communications NV, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria, dar şi posibila listare a producătorului de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, vor genera includerea României pe lista ţărilor cu statut de piaţă emergentă, a declarat pentru News.ro vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache.
Economica.net - mar, 02 mai 2017, 08:03
Listarea Digi şi, posibil, a Hidroelectrica în acest an va ajuta România să treacă la statutul de piaţă emergentă - Ursache, ASF

”Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni emise de Digi Communication NV e o prelungire a interesului pe care emitenţii privaţi îl manifestă pentru tranzacţionare pe piaţa de capita românească. După reuşita MedLife, care s-a listat în luna decembrie, avem, iată, la un interval scurt de timp un nou emitent privat care se tranzacţionează pe BVB”, a afirmat Ursache.

Digi Communications NV a lansat vineri o ofertă publică iniţială (IPO) pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), estimând că va obţine până la 1,218 miliarde lei din listare, în contextul în care vor fi vândute până la 21,74 milioane de acţiuni la un preţ de ofertă estimat a fi între 38 lei şi 56 lei pe acţiune, scrie News.ro.

Oferta de retail garantată Digi (RCS&RDS), pentru persoane fizice, ce cuprinde 534.000 de acţiuni şi care a fost lansată vineri dimineaţă, a fost cumpărată integral în doar o oră şi jumătate.

În ceea ce priveşte listarea companiei de stat Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, aceasta este estimată de autorităţi a avea loc în acest an.

”Listarea Digi Communications este o expresie a interesului din ce în ce mai mare pentru finanţarea economiei pe piaţa de capital, astfel încât cu fiecare listare practic ponderea finanţării economiei să se schimbe în favoarea pieţei de capital, în detrimentul finanţării prin sistemul bancar. În afară de caracterul economic, l-aş numi un eveniment foarte important, pentru că în aceste zile companiile de rating internaţionale evaluează România pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă, de la statutul pe care îl are în prezent, de piaţă de frontieră”, a spus reprezentantul ASF.

Tranşa investitorilor instituţionali reprezintă 85% din total, echi­valentul a 18,4 milioane de acţiuni, în vreme ce tranşa investitorilor de retail numără 3,2 milioane de acţiuni.

Ursache a subliniat că listarea va schimba şi categoria investitorilor interesaţi de o piaţă de froniteră.

”Acest lucru înseamnă că, în cazul în care vom fi upgradaţi la statutul de piaţă emergentă, categoria şi nivelul investitorilor instituţionali se schimbă, în sensul capacităţii de investiţii a acestora”, adaugă reprezentantul ASF.

Ursache consideră că atât listarea Digi, cât şi a MedLife ajută România pentru evaluările pe care agenţiile de rating le fac la adresa României.

”Iar dacă se mai întâmplă şi ceea ce s-a anunţat de către consiliul de supraveghere al Hidroelectrica, care a dat un semnal foarte bun pentru piaţa românească, şi anume că în termen de patru luni se va reiniţia procesul de listare a producătorului de energie, atunci eu cred că România va avea până la sfârşitul acestui an includerea pe lista ţărilor care vor fi trecute la statutul de piaţă emergentă”, precizează oficialul autorităţii.

Ursache spune că principa problemă a pieţei de capital în prezent o reprezintă lichiditatea şi nivelul tranzacţiilor de pe piaţă.

”Un alt aspect important pe piaţa de capital este fuziunea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu Bursa Sibex din Sibiu. Este un eveniment foarte important, un model care respectă practica europeană. Prin această fuziune, unul dintre obiectivele ASF în programul început acum patru ani este îndeplinit”, a menţionat vicepreşedintele ASF.

Potrivit acestuia, listările arată că singurul mod în care o companie şi un fond de investiţii devin atractive pentru investitori este dacă managementul este transparent şi guvernanţa este corporativă.

Mai mult, aceste listări importante vor creşte încrederea investitorilor, dar vor majora şi valoarea acţiunilor.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...