Locaţia, accesibilitatea şi lichiditatea zonei, cele mai importante aspecte privind evaluarea unei locuinţe

Cele mai importante aspecte care trebuie luate în calcul la evaluarea unei locuinţe sunt locaţia, accesibilitatea şi lichiditatea zonei, se arată într-o analiză a platformei imobiliare Wizmo.ro, realizată cu sprijinul brokerului de credite Kiwi Finance.
Economica.net - vin, 23 iun. 2017, 09:27
Locaţia, accesibilitatea şi lichiditatea zonei, cele mai importante aspecte privind evaluarea unei locuinţe

La acestea se adaugă suprafaţa imobilului, structura, vechimea, valoarea de înlocuire, randamentul, facilităţile zonei, infrastructura şi standardul vecinătăţilor. Alţi factori care au un impact deosebit în stabilirea preţului final sunt materialele care au fost folosite, eventualele dezastre naturale la care a fost supusă sau modul în care a fost exploatată construcţia respectivă.

‘Evaluarea unui imobil are o importanţă foarte mare şi tocmai din acest motiv, este recomandat ca un proprietar să nu stabilească singur preţul unei locuinţe, în cazul unei tranzacţii, ci să apeleze la serviciile unui evaluator profesionist. Mai mult de atât, din experienţa noastră, am observat că foarte mulţi proprietari care încearcă singuri să seteze un preţ al imobilului nu reuşesc să facă o evaluare corectă, acest lucru determinând o încetiniere a procesului de vânzare’, a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

Există mai multe metode şi algoritmi în stabilirea valorii unui imobil şi numai evaluatorii acreditaţi pot stabili şi emite rapoarte complete şi opozabile de evaluare.

Partea juridică este un aspect foarte important atunci când este realizat un raport de evaluare. Astfel, în cazul unei vânzări, proprietarul trebuie să pună la dispoziţia evaluatorului actele de proprietate şi documentaţia cadastrală. La acestea se adaugă şi cartea tehnică a construcţiei şi certificatul energetic.

Aspectul locuinţei este un alt element extrem de important, astfel aceasta trebuie să fie igienizată, iar investiţii minore precum izolarea termică sau înlocuirea finisajelor învechite pot avea un aport substanţial în stabilirea unui preţ favorabil.

‘Aşa cum am afirmat deja, pentru a determina valoarea unei locuinţe, un evaluator va ţine cont de zonă, amplasament şi vecinătăţi. O şcoală sau un hipermarket aflate în vecinătate pot ridica în mod considerabil preţul’, a adăugat Anca Bidian.

‘Listarea pe platforma Wizmo a unei proprietăţi reprezintă promovarea acesteia, însă stabilirea preţului corect de vânzare este o etapă care trebuie parcursă în prealabil. Cu cât este mai profesionist realizată, cu atât cresc şansele pentru o tranzacţionare la un preţ corect şi într-un timp optim de vânzare a unei proprietăţi’, a declarat Maarten Deboo, CEO, Wizmo.ro.

Wizmo.ro este o platformă imobiliară dedicată segmentului rezidenţial şi de business şi a fost creată de investitori în domeniul imobiliar la nivel internaţional, specialişti IT şi marketing, cu o experienţă de 12 ani în online marketing şi cu peste 30 de platforme şi magazine online dezvoltate.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...