Lucrările de execuţie în cadrul proiectului privind Bursa de Peşte de la Tulcea încep „în scurt timp”

Realizarea unei Burse de Peşte la Tulcea pare să prindă contur, după opt ani de discuţii şi analize, în condiţiile în care au fost deja încheiate licitaţiile pentru adjudecarea lucrărilor de proiectare şi execuţie, iar contractul, în valoare de aproape 18 milioane de lei, a fost câştigat de asocierea a patru firme din judeţul Tulcea.
Economica.net - Dum, 19 oct. 2014, 08:53
Lucrările de execuţie în cadrul proiectului privind Bursa de Peşte de la Tulcea încep

‘Proiectul Bursei de Peşte de la Tulcea a demarat, am trecut de faza licitaţiei. S-a făcut o licitaţie completă, proiectare şi execuţie, derulată de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), în parteneriat cu Consiliul Judeţean Tulcea. Acum se lucrează la proiectare şi în scurt timp începe execuţia. Sperăm s-o finalizăm cât mai repede, deşi termenul limită este 15 septembrie 2015, la fel ca toate proiectele din programul de pescuit. Consider că realizarea unei Burse de Peşte va aduce beneficii reale pescarilor din Delta Dunării şi astfel vom reuşi să oficializăm şi schimburile comerciale’, a declarat pentru AGERPRES Ciceronis Cumpănăşoiu, directorul general al Autorităţii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii.

Contractul privind realizarea unei Burse de Peşte la Tulcea a fost câştigat de asocierea a patru firme din judeţul Tulcea şi a fost semnat pe data de 3 septembrie, valoarea totală a acestuia fiind de 17.888.504,05 lei.

Proiectul prevede construirea unei clădiri situată în apropiere de faleza oraşului Tulcea, cu o suprafaţă de peste 1.800 de metri pătraţi, amenajarea unui ponton de acostare pentru navele de transport a peştelui la Tulcea, precum şi a unui punct de colectare a peştelui la Chilia Veche. În cadrul acestui proiect se vor achiziţiona trei nave frigorifice cu o capacitate de 10 tone şi patru autoutilitare frigorifice, cu o capacitate de 3,5 tone. Acestea vor fi folosite pentru transferul peştelui de la punctele de colectare din Delta Dunării la bursă, pescarii urmând să transporte resursa pe care vor să o valorifice prin bursă cu mijloace proprii până la punctele de colectare.

Firmele care vor realiza ‘Bursa de Peşte’ sunt formate din Fil Construct Sarichioi, pe partea de construcţii, Concept Structure Tulcea, pe partea de proiectare, Moa Boats Tulcea, pe partea de livrare nave, şi Naval total Management Tulcea, pe partea de proiectare de nave.

Directorul general al Autorităţii de Management pentru POP a mai afirmat că acordarea unei subvenţii în acest sector ar scoate din economia subterană o parte din producţia de peşte, însă deocamdată nu au fost găsite soluţii pentru realizarea acestui lucru.

‘Eu cred că acordarea unei subvenţii cât de mici, dacă ar fi posibilă în acest sector, ar fiscaliza şi ar scoate din economia subterană o parte din peşte. Dar deocamdată nu s-a găsit o soluţie. Sigur că nici nu este un scop principal al direcţiei noastre. Acest lucru ar trebuie să îl facă ANPA pentru că ei se ocupa de politici, dar cred că ar trebui să ne gândim cu toţii la binele sectorului şi al ţării’, a menţionat şeful AM-POP.

De asemenea, Cumpănăşoiu consideră că reducerea TVA la peşte şi produse din peşte ar putea influenţa semnificativ şi consumul în România, care este în continuare extrem de redus faţă de ţările Uniunii Europene.

‘Dacă ar fi posibilă reducerea TVA la peşte şi produse din peşte în mod sigur ar influenţa şi consumul. Din păcate, noi nu avem o cultură a consumului de peşte, în sensul că este un aliment bun, unul sănătos. Noi mâncăm ocazional peşte. Sunt zone din ţară unde nu se consumă aproape deloc peşte. Consumul este în sud şi în apropiere de Dunăre şi mare’, a mai spus Ciceronis Cumpănăşoiu.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a organizat, în perioada 15-18 octombrie 2014, o vizită la beneficiari ai proiectelor finanţate din Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2014 din judeţele Călăraşi, Tulcea şi Constanţa, acestea fiind identificate ca exemple de bună practică.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...