Lufthansa oferă 500 de milioane de euro pentru Alitalia – Corriere della Sera

Compania aeriană germană Lufthansa este pregătită să înainteze o ofertă în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro (590 de milioane de dolari) pentru Alitalia, a anunţat luni publicaţia italiană Corriere della Sera, transmite DPA.
Economica.net - lun, 16 oct. 2017, 12:02
Lufthansa oferă 500 de milioane de euro pentru Alitalia - Corriere della Sera

Lufthansa vrea să achziţioneze numai divizia de aviaţie a Alitalia, excluzând operaţiunile de la sol, ceea ce implică preluarea a jumătate din cei aproximativ 12.000 de angajaţi ai companiei italiene.

Conform informaţiilor din Corriere, Guvernul italian consideră oferta prea brutală în ceea ce priveşte concedierile.

Un purtător de cuvânt al Lufthansa a refuzat să comenteze informaţiile, care vin înainte de termenul limită fixat pentru ora 16.00 GMT, pentru ca părţile interesate să facă oferte angajante pentru Alitalia.

Săptămâna trecută, şeful Lufthansa, Carsten Spohr, a afirmat că operatorul aerian german ar putea fi interesat de preluarea Alitalia numai dacă va fi posibil să o ia de la început cu firma italiană.

‘Dacă va exista o şansă de creare a unei noi Alitalia, Lufthansa, în poziţia de cea mai mare companie aeriană din Europa, va fi cu siguranţă interesată să negocieze’, a declarat Sporhr.

Acesta a adăugat: ‘Italia este o piaţă importantă pentru noi. Dar Alitalia, aşa cum este astăzi, nu este un subiect’.

La începutul lunii mai, acţionarii Alitalia au votat în unanimitate plasarea companiei sub administrare specială. Conform legislaţiei italiene, Guvernul va trebui să furnizeze fonduri pentru a menţine operaţiunile şi va numi supervizori care să redreseze compania sau să ceară lichidarea ei. Administratorii vor prelua afacerea şi vor prezenta o nouă strategie care ar putea include vânzarea de active, reducerea operaţiunilor şi a numărului de locuri de muncă. Strategia ar urmări să facă viabilă compania în următorii doi ani.

Săptămâna trecută, Lufthansa şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţa aviaţiei achiziţionând părţi importante din rivala Air Berlin, pentru 210 milioane de euro (249 milioane de dolari).

Lufthansa intenţionează să folosească activele Air Berlin pentru a-şi extinde rapid subsidiara low-cost Eurowings.

Lufthansa va prelua 81 de avioane de la Air Berlin, aproximativ jumătate din flota companiei, şi va angaja 3.000 din angajaţii săi. De asemenea, va prelua şi divizia Niki a Air Berlin şi compania sa regională LG Walter.

Şeful Lufthansa, Carsten Spohr, şi-a exprimat speranţa că UE va aproba tranzacţia până la sfârşitul lui 2017. Acesta a adăugat că operatorul aerian va investi în total aproximativ 1,5 miliarde de euro în urma acordului cu Air Berlin. Suma include investiţii în noi avioane şi costurile preluării angajaţilor.

În luna august, Air Berlin şi-a declarat insolvenţa, după ce principalul său acţionar, compania Etihad Airways din Abu Dhabi, a încetat să îi mai acorde sprijin financiar. Acest anunţ a obligat Guvernul german să vină în sprijinul operatorului aerian cu un credit punte de 150 de milioane de euro pentru ca avioanele Air Berlin să poată zbura în continuare. Luna trecută, Air Berlin a informat că a ales duo-ul Lufthansa – easyJet drept ofertanţi preferaţi cu care va negocia vânzarea celor 140 de aparate ale sale şi că discuţiile se vor derula până la data de 12 octombrie, iar după încheierea unui acord compania germană va trebui să-şi închidă operaţiunile.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...