Lumea se confruntă cu cea mai mare ameninţare de la criza cubaneză din 1962 – ministru ucrainean

Conflictul actual din Ucraina este cel mai grav de la criza din Caraibe din anii '60, a declarat marţi ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimin, aflat într-o vizită în SUA, potrivit Interfax-Ukraina.
Economica.net - mie, 30 iul. 2014, 08:12
Lumea se confruntă cu cea mai mare ameninţare de la criza cubaneză din 1962 - ministru ucrainean

”În opinia mea, lumea se confruntă cu cea mai mare ameninţare de la criza cubaneză din 1962”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Kiev, într-un discurs rostit în faţa Consiliului Atlantic al SUA, cu referire la perioada de acum 52 de ani când Washingtonul şi Moscova s-au aflat în pragul unui război nuclear, ca urmare a amplasării de rachete sovietice în Cuba.

El a subliniat că pentru rezolvarea crizei din ţara sa trebuie o examinare profundă a situaţiei şi un răspuns care să aibă în vedere nu numai detensionarea acesteia, ci şi consecinţele pentru viitor.

În acelaşi cadru, Pavlo Klimkin a făcut apel la evitarea unui nou conflict îngheţat în Europa. ”Important este de a nu permite divizarea Ucrainei, de a nu permite formarea unor structuri în Doneţk şi Lugansk (regiuni din estul separatist al Ucrainei – n.red) controlate de Rusia’, a afirmat Klimkin.

Ministrul ucrainean a acuzat în continuare Rusia că duce un ”război nedeclarat”, pedepsind Ucraina pentru alegerea sa europeană. ”Este un război nedeclarat cu un preţ nedrept pentru că noi luptăm pentru dreptate şi democraţie pe pământul nostru. Noi suntem atacaţi pentru alegerea noastră europeană”, a declarat el.

Vizita ministrului de externe ucrainean în Statele Unite intervine în contextul în care relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt grav deteriorate pe fondul situaţiei din Ucraina, Washingtonul adoptând marţi noi sancţiuni împotriva Moscovei. În cadrul vizitei sale în SUA, Pavlo Klimkin a fost primit de vicepreşedintele Joe Biden, de secretarul de stat John Kerry, precum şi de reprezentanţi ai Senatului american.

Te-ar mai putea interesa și
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko, în timp ce......
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...