MAE: Ministrul Comănescu a avut la Bruxelles o întrevedere cu omologii din Polonia, Estonia şi Georgia

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut o întrevedere cu omologul polonez, Witold Waszczykowski, în marja ministerialei NATO de la Bruxelles, potrivit unui comunicat transmis Agerpres, marţi, de către MAE.
Economica.net - mar, 01 dec. 2015, 17:42
MAE: Ministrul Comănescu a avut la Bruxelles o întrevedere cu omologii din Polonia, Estonia şi Georgia

Comănescu şi omologul polonez, Witold Waszczykowski, au abordat aspecte ale cooperării bilaterale, cu accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic, precum şi teme de actualitate de pe agenda internaţională: situaţia de securitate din Vecinătatea Estică, situaţia din Republica Moldova şi Ucraina.

Cei doi miniştri au evocat calitatea remarcabilă a relaţiei bilaterale, reflectată cel mai recent prin co-organizarea în România a reuniunii şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est (4 noiembrie 2015), evidenţiază comunicatul menţionat.

Ministrul Lazăr Comănescu şi omologul său polonez au apreciat că declaraţia adoptată la reuniunea din 4 noiembrie 2015 reprezintă o platformă care trebuie promovată în comun de cele nouă state de pe flancul estic al NATO. De asemenea, s-a convenit continuarea intensă a consultărilor bilaterale, atât pentru aprofundarea cooperării şi coordonării între cele două ţări, cât şi la nivelul organizaţiilor internaţionale, mai punctează comunicatul MAE.

Schimbul de opinii dintre ministrul român şi cel estonian, Marina Kaljurand, au vizat atât aspecte ale cooperării bilaterale, cât şi provocările de securitate regionale. O atenţie specială a fost acordată finalizării procesului de inaugurare a ambasadelor celor două ţări – a României la Tallinn, respectiv a Republicii Estonia la Bucureşti, având în vedere rolul ce revine acestora în dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Cei doi oficiali au discutat evoluţiile curente şi provocările actuale din Vecinătatea Estică, în special din Republica Moldova şi Ucraina. Evocând rezultatul excelent al Reuniunii şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est, din 4 noiembrie 2015 de la Bucureşti, miniştrii au apreciat că mesajul transmis cu acest prilej reflectă determinarea statelor din flancul estic al NATO pentru consolidarea securităţii în regiune.

Cu Giorgi Kvirikashvili, omologul georgian, Lazăr Comănescu a discutat despre necesitatea intensificării colaborării pe linie economică, partea română accentuând prioritatea acordată de România operaţionalizării interconectorului de gaz lichefiat Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria (AGRI) şi realizării proiectului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, menit să contribuie la materializarea potenţialului de tranzit al Georgiei şi României spre Europa. De asemenea, Comănescu a exprimat sprijinul consecvent al României pentru cursul şi obiectivele europene şi euro-atlantice ale Georgiei, în special pentru implementarea Acordului de Asociere UE-Georgia şi a Planului de Acţiune pentru Liberalizarea Vizelor, precizează sursa citată.

Ministrul georgian a mulţumit României pentru sprijinul constant acordat ţării sale în parcursul european şi euro-atlantic, inclusiv prin activităţile desfăşurate în calitate de ţară care deţine poziţia de Ambasadă Punct de Contact al NATO la Tbilisi, mai menţionează comunicatul MAE.

Comănescu a participat marţi la reuniunea în format Resolute Support (RSM) a miniştrilor de externe din NATO.

Cu acest prilej, miniştrii au discutat despre evoluţiile de securitate din Afganistan, despre sprijinul Aliat pentru Forţele Naţionale Afgane de Apărare şi Securitate (ANDSF), precum şi despre modalităţile de continuare, pe termen lung, a angajamentului NATO faţă de Afganistan. Reflectând spiritul discuţiilor, participanţii au adoptat o declaraţie publică pe tema sprijinului Aliat pentru Afganistan.

Conform acesteia, membrii NATO şi partenerii operaţionali s-au angajat să continue prezenţa în actualul format în 2016. De asemenea, documentul subliniază intenţia de asigurare a resurselor financiare pentru forţele armate afgane până în 2020. Totodată, declaraţia evocă posibilitatea pregătirii unui Parteneriat pe termen lung între NATO şi Afganistan, după încheierea misiunii Resolute Support, evidenţiază sursa citată.

În alocuţiunea să, ministrul Lazăr Comănescu a evidenţiat contribuţia României la îndeplinirea mandatului Misiunii Resolute Support şi a informat în legătură cu acordul părţii române privind menţinerea nivelului actual de forţe şi în anul 2016.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că, pentru derularea cu succes a activităţilor de instruire, consiliere şi asistenţă pentru ANDSF, este deosebit de importantă respectarea angajamentelor asumate de către autorităţile de la Kabul. Continuarea procesului de reformă a sectorului de securitate, dezvoltarea progresivă şi ireversibilă a capacităţii de guvernare, respectarea drepturilor omului, precum şi dezvoltarea economică sunt esenţiale pentru stabilitatea şi securitatea Afganistanului, a precizat ministrul Lazăr Comănescu, potrivit comunicatului MAE.

În cadrul reuniunii a fost subliniată şi importanţa cooperării NATO cu alte organizaţii internaţionale, în mod special cu ONU şi cu UE, precizându-se că eforturile Alianţei sunt parte integrantă a sprijinului cuprinzător al comunităţii internaţionale pentru Afganistan, mai evidenţiază comunicatul menţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...