Mai mult de un sfert din parlamentari candidează duminică la funcţii de primari, consilieri judeţeni sau locali

Aproape 150 de senatori şi deputaţi, reprezentând mai mult de un sfert din actualul Legislativ, şi-au depus candidatura pentru alegerile locale din 5 iunie, fie pentru funcţia de primar, fie pentru cea de consilier judeţean, sau chiar local, unii dintre aceştia înscriindu-se chiar pentru mai multe funcţii. Majoritatea sunt parlamentari aflaţi la primul mandat.
Economica.net - vin, 03 iun. 2016, 06:58
Mai mult de un sfert din parlamentari candidează duminică la funcţii de primari, consilieri judeţeni sau locali

Potrivit datelor centralizate de News.ro, 147 din cei 541 de actuali parlamentari candidează la alegerile care vor avea loc duminică. Este vorba despre 33 de senatori şi 114 deputaţi. Majoritatea provin din PSD (49) şi PNL (42).

Este un număr record de parlamentari care sunt dispuşi să renunţe la Legislativ pentru administraţia locală. De exemplu, în 2012, doar aproximativ 40 de senatori şi deputaţi s-au înscris în cursa pentru locale, din totalul de 470.

Peste 50 dintre actualii parlamentari vizează o funcţie de primar, în special în municipii reşedinţă de judeţ, precum Iaşi (funcţie disputată de către deputaţii Viorel Blăjuţ şi Camelia Bogdănici), Timişoara (deputaţii Molnar Zsolt şi Florică Bîrsăşteanu), Braşov (deputatul Mihai Sturzu), Cluj (deputatul Adrian Gurzău), însă alţii ar da fotoliul de parlamentar şi pentru funcţii de primari de comună. Este cazul social-democratului Petru Marica, deputat aflat la primul mandat, care vrea să administreze comuna Sălaşu de Sus din judeţul Hunedoara.

Parlamentarii s-au înscris în număr mare şi pentru funcţiile de edili din Capitală. Astfel, candidează în Bucureşti 13 senatori şi deputaţi: Daniel Barbu (ALDE) şi Gabriela Firea (PSD) se luptă pentru Primăria Generală, iar 11 parlamentari pentru sectoarele Capitalei: Eugen Tomac, Gabriel Mutu, Daniel Tudorache, Daniel Florea, Răzvan Mironescu, Alexandru Nazare, Dan Cristian Popescu, Răzvan Condurăţeanu, Dumitru Pelican, Ovidiu Raeţchi şi Cristina Pocora.

Aproape 100 de parlamentari vizează locuri în Consiliile Judeţene. Există şi parlamentari care şi-au depus candidaturile şi pentru o primărie, şi pentru Consiliul Judeţean, cum sunt deputatul PMP Clement Negruţ, care candidează la Primăria Alba-Iulia şi la Consiliul Judeţean Alba, şi deputatul Florentin Gust, care candidează la Primăria Craiova şi la Consiliul Judeţean Dolj.

De asemenea, sunt trei parlamentari care s-au înscris în cursă pentru Consiliile Locale: Tudor Ciuhodaru (Consiliul Local Iaşi), Victor Roman (Consiliul Local Adjud) şi Natalia Intotero (Consiliul Local Bârlad).

Pentru o funcţie de consilier judeţean ar renunţa la Parlament şi un fost ministru: Sorin Grindenau, care a avut portofoliul Comunicaţiilor în Cabinetul Ponta.

Cu puţine excepţii, majoritatea acestor aproape 150 de candidaţi sunt deputaţi şi senatori aflaţi la primul mandat în Legislativ. Ar renunţa însă la funcţii şi parlamentari cu mai multă experienţă, cum este Alexandru Pereş (Consiliul Judeţean Alba), aflat la al cincilea mandat, Erdei Istvan (Consiliul Judeţean Satu Mare), aflat la al patrulea mandat, sau Gheorghe Flutur (Consiliul Judeţean Suceava) şi Adrian Gurzău (Primăria Cluj), aflaţi la al treilea mandat.

Dacă vor fi aleşi în funcţii pe 5 iunie, aceştia vor trebui să demisioneze din Parlament, cu doar câteva luni înainte de expirarea mandatului.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...