Mamutul autostrăzilor, penalizat din toate părţile, de la Poşta Română până la mari constructori

În timp ce compania de autostrăzi ezită să-şi sancţioneze partenerii, aceştia o taxează chiar şi când este vorba de sume foarte mici. Printre cei care au penalizat CNAIR în ultimul an se numără Poşta Română, Societatea Naţională a Sării, dar şi constructori precum Porr şi Astaldi.
Economica.net - mie, 17 mai 2017, 21:04
Mamutul autostrăzilor, penalizat din toate părţile, de la Poşta Română până la mari constructori

Penalităţile aplicate Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere de la începutul lui 2016 până în prezent însumează peste un milion de lei, conform datelor din Registrul Operaţiunilor Generatoare de Obligaţii de Plată (ROGOP).

Parteneri ai mamutului autostrăzilor, de la Poşta Română şi până la mari constructori, nu ezită să îl penalizeze, chiar dacă în unele cazuri este vorba de sume foarte mici.

Spre exemplu, Poşta Română i-a aplicat CNAIR în februarie anul trecut penalităţi de 27 de lei, aferente comisionului pentru vânzare roviniete.

Cea mai mare „amendă”, în valoare de 707.000 lei, i-a fost aplicată în august de către austriecii de la Porr, care construiesc lotul 4 al autostrăzii Sebeş – Turda.

Printre constructorii care au penalizat CNAIR anul trecut se numără italienii de la Astaldi şi Delta ACM 93, însă cu sume mult mai mici, de ordinul a miilor de lei.

Penalităţi mari, de peste 100.000 de lei, au fost aplicate anul acesta de către Ager Business Tech, firmă de la care Compania de Drumuri a contractat autoutilitare prin leasing operaţional.

Şi firma italiană Fresia, de la care CNAIR a luat utilaje pentru deszăpezire, i-a aplicat penalităţi în martie anul trecut.

Alături de Poşta Română, o altă companie de stat care obişnuieşte să penalizeze CNAIR este Societatea Naţională a Sării.

Se schimbă foaia?

În timp ce partenerii săi nu ezită să o penalizeze, chiar şi când e vorba de sume foarte mici, CNAIR nu are un istoric bogat în sancţionarea partenerilor neserioşi.

Spre exemplu, nu a uzat niciodată de dreptul de a emite certificat negativ antreprenorilor de care nu fost mulţumită, astfel încât aceştia să nu mai poată participa trei ani la alte licitaţii publice, potrivit lui Alin Goga, consilier juridic în cadrul companiei.

Acesta mai spune că şi în cazurile în care se anunţă penalizarea unor firme, oficialii CNAIR ajung „să o dea la pace” cu reprezentanţii lor.

Fostul şef al CNAIR, Cătălin Homor, a anunţat anul trecut aplicarea unor penalităţi de 75 milioane de lei spaniolilor de la Corsan, care au şi reziliat ulterior contractul pentru pentru construirea tronsonului Suplacu de Barcău – Borş din Autostrada Transilvania.

Pentru a vedea ce s-a întâmplat mai departe cu această sancţiune, precum şi dacă au fost aplicate alte penalităţi, ECONOMICA.NET a transmis o solicitare CNAIR. Vom publica răspunsurile imediat ce le vom primi. 

După eşecul cu spaniolii, fostul şef de la Drumuri a ameninţat constructorii neserioşi cu includerea pe o listă neagră. Aceeaşi ameninţare a fost reluată anul acesta de către actualul ministru al Transporturilor, după rezilierea contractului cu constructorul turc al Centurii Bacău.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației de pompare „Turnul de Apă”, grație unui proiect amplu care se......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru ...
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...