Marea Britanie: PIB-ul a crescut mai rapid decât se estima anterior, în trimestrul I şi în 2014

Ritmul de creştere al economiei britanice în primele trei luni din 2015 a fost mai rapid decât se estima, arată datele revizuite publicate, marţi, de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit Bloomberg şi BBC, preluate de Agerpres.
Economica.net - mar, 30 iun. 2015, 16:24
Marea Britanie: PIB-ul a crescut mai rapid decât se estima anterior, în trimestrul I şi în 2014

În perioada ianuarie – martie 2015, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,4%, faţă de estimarea precedentă de 0,3%. În trimestrul IV din 2014, avansul a fost de 0,6%.

Revizuirea în creştere a fost determinată de o evoluţie mai bună a sectorului construcţiilor, care a înregistrat un declin de 0,2% în primele trei luni din 2015, faţă de 1,1% previzionat iniţial. Creşterea de 0,4% din sectorul serviciilor nu a fost revizuită.

Cheltuielile de consum au înregistrat, în primul trimestru din 2015, o creştere de 0,9%, exporturile au urcat cu 0,4%, iar importurile cu 2,3%.

Este al nouălea trimestru consecutiv de creştere a economiei britanice, sprijinită de cererea internă, chiar dacă redresarea este afectată de turbulenţele de pe plan extern. Ministrul de Finanţe, George Osborne, a avertizat, marţi, că potenţialul impact al ieşirii Greciei din zona euro nu ar trebui subestimat.

În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,9% în primul trimestru din 2015 faţă de estimarea precedentă de 2,4%. Este cel mai rapid avans din rândul statelor G7 (principalele şapte state industrializate din lume).

Şi datele pentru 2014 au fost revizuite în creştere, economia britanică înregistrând o expansiune de 3%, faţă de un avans de 2,8%, estimat iniţial de ONS, şi faţă de o creştere de 1,7%, în 2013. Este cel mai rapid ritm de creştere din 2006.

Separat, ONS a anunţat că deficitul de cont curent al Marii Britanii s-a atenuat la 26,55 miliarde de lire sterline în primul trimestru din 2015, echivalentul a 5,8% din PIB. Anul trecut, deficitul de cont curent s-a situat la 5,9% din PIB, cel mai ridicat nivel de la publicarea acestor date, în 1948.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...