Marea Britanie testează şosele ce încarcă maşinile electrice în timpul mersului

Autoritatea autostrăzilor din Marea Britanie va testa spre sfârşitul acestui an eficienţa unor segmente de drum care să funcţioneze asemenea unor staţii electrice asfaltice, pentru ca şoferii care au maşini electrice să beneficieze de încărcarea acumulatorilor în timp ce rulează pe drumul respectiv, scrie portalul mashable.com, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 18 aug. 2015, 15:48
Marea Britanie testează şosele ce încarcă maşinile electrice în timpul mersului

Inginerii britanici din transporturi intenţionează ca prin acest proiect, derulat pe parcursul a 18 luni, să vadă eficienţa unor astfel de segmente de drum, pentru ca ulterior să încurajeze tot mai mulţi britanici să folosească maşinile electrice pentru reducerea poluării.

Dacă proiectul va avea succes, va fi implementat ulterior şi pe drumurile publice. Deocamdată va fi testat pe un o secţiune de drum închis.

Ministrul britanic al transporturilor, Andrew Jones, a declarat că guvernul britanic şi-a asumat deja alocarea sumei de 500 de milioane de lire sterline în următorii cinci ani, pentru a încuraja britanicii să folosească maşini electrice.

‘Tehnologiile legate de maşinile ecologice avansează extrem de rapid şi suntem hotărâţi să sprijinim creşterea numărului de astfel maşini cu foarte puţine emisii de carbon pe drumurile din Marea Britanie’, a declarat Mike Wilson, inginer şef în cadrul Autorităţii britanice pentru autostrăzi.

În timpul testelor, maşinile vor fi dotate cu tehnologia wireless şi sub zona care simulează covorul asfaltic vor fi montate cabluri electrice ce vor genera câmpuri electromagnetice captate de o bobină, producând electricitate.

Un sistem similar funcţionează deja în oraşul Gumi din Coreea de Sud pe o lungime de 12 kilometri, fiind folosit de autocarele electrice care-şi încarcă acumulatorii în timp ce rulează pe suprafaţa respectivă. Sistemul se numeşte Shaped Magnetic Field in Resonance.

În Anglia, la Milton Keynes există un sistem wireless de încărcare a acumulatorilor autobuzelor electrice, însă acestea trebuie să oprească pentru a efectua operaţiunea de reîncărcare a bateriei.

Proiectul a fost criticat de unii specialişti, subliniind că este prea costisitor. ‘Sună foarte ambiţios, iar costurile vor reprezenta marea problemă şi nu cred că va funcţiona’, a declarat dr. Paul Nieuwenhuis, director al centrului de excelenţă pentru autovehicule electrice din cadrul ‘Cardiff Business School’ , potrivit BBC.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii, la o săptămână de la precedenta scumpire....
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...