Mario Draghi: Italia trebuie „să se calmeze” şi să înceteze să pună euro sub semnul întrebării

Oficialii italieni trebuie să înceteze să pună moneda euro sub semnul întrebării şi "să se calmeze" în dezbaterea lor despre buget pentru că deja au provocat pagube firmelor şi cetăţenilor, a declarat sâmbătă preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, relatează Reuters.
Economica.net - sâm, 13 oct. 2018, 08:32
Mario Draghi: Italia trebuie

Guvernul italian este angrenat într-un război al declaraţiilor cu oficiali europeni pe seama planurilor Romei de a tripla deficitul bugetar anul viitor, dând înapoi faţă de un angajament anterior de a reduce deficitul într-una dintre ţările cele mai îndatorate ale blocului comunitar.

„O mărire de buget într-o ţară cu o datorie mare devine mult mai complicată… dacă oamenii încep să pună euro sub semnul întrebării”, a declarat Draghi în cadrul unei conferinţe de presă din Indonezia, la întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Aceste declaraţii au provocat pagube reale şi există multe dovezi că spread-urile s-au mărit în legătură cu aceste declaraţii. Rezultatele sunt că oamenii şi firmele plătesc dobânzi mai mari la împrumuturi”, a spus Draghi. Spread-ul reprezintă diferenţa dintre preţul de cumpărare şi preţul de vânzare al unui instrument financiar.

Un oficial de rang înalt din coaliţia aflată la putere a declarat în această toamnă că Italia ar beneficia de pe urma renunţării la euro, dar ulterior a dat înapoi în urma reacţiei pieţelor.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne calmăm tonul. Al doilea lucru este să aşteptăm faptele”, a mai spus preşedintele BCE, subliniind necesitatea de a examina proiectul de cheltuieli, care ar putea fi diferit de comunicarea guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...