Mark Gitenstein în Wall Street Journal: România are şansa unei schimbări de durată

România şi întreaga lume au fost uluite de victoria lui Klaus Iohannis la scrutinul prezidenţial de la 16 noiembrie din România, iar aceste alegeri reprezintă o schimbare fundamentală în ceea ce priveşte direcţia politicii din România şi, să sperăm, un punct de cotitură spre Occident, democraţie, statul de drept şi transparenţă, comentează fostul ambasador american în România, Mark Gitenstein, într-un articol apărut joi la rubrica Opinii a publicaţiei Wall Street Journal.
Economica.net - vin, 28 nov. 2014, 13:45
Mark Gitenstein în Wall Street Journal: România are şansa unei schimbări de durată

‘O luptă titanică se desfăşoară în România de la Revoluţia din 1989. Pe de o parte, există forţele schimbării şi reformei, încurajate de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi diplomaţii occidentali. De cealaltă parte, există oligarhii şi baronii politici, cu mize care vizează doar o schimbare parţială a stării de fapt’, a scris Gitenstein.

El a mai atras atenţia că, deşi România a aderat la NATO în 2004 şi la Uniunea Europeană în 2007, ‘reformele adoptate pentru a garanta aderarea nu par să fi fost implementate cu adevărat’.

Gitenstein trece în revistă evenimentele de pe scena politică din România din 2012 şi reacţiile prompte venite din SUA, UE şi din partea cancelarului german Angela Merkel, ‘care au culminat cu o listă de cerinţe specifice pentru România din partea UE, printre care interdicţia de implicare în activitatea procurorilor anticorupţie, de graţiere a celor condamnaţi pentru corupţie şi de amestec în activitatea Curţii Constituţionale care superviza referendumul de ratificare a suspendării preşedintelui’.

‘Ponta, abia ales la acel moment, a urmat aceste dictate şi a întors ţara de pe marginea prăpastiei. Însă a fost îngrijorător că reformele în România au fost atât de dependente de presiunea din exterior. Reformele, o democraţie funcţională şi piaţa liberă vor fi sustenabile doar dacă sunt pe deplin îmbrăţişate de poporul român’, a mai scris fostul ambasador american în România.

‘Alegerile din această lună sugerează că acest moment este posibil să fi venit. Iohannis a candidat cu o platformă de lege şi ordine şi anticorupţie. A îmbrăţişat pe deplin agenda Monicăi Macovei, (…) care a inclus angajamente specifice de neamestec în activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de transparenţă în numirea procurorilor anticorupţie şi de a nu slăbi Codul Penal în ceea ce priveşte anticorupţia şi de a ridica rapid imunitatea parlamentară pentru oficialii puşi sub acuzare’, a precizat fostul ambasador.

‘La două zile după alegeri, Parlamentul – controlat în continuare cu o largă majoritate de partidul lui Ponta – a votat pentru retragerea controversatului proiect de lege privind amnistierea celor condamnaţi pentru corupţie’, a adăugat Gitenstein, subliniind că nu ‘Occidentul a adus această schimbare, ci românii’. ‘După cum mi-au spus mulţi dintre ei în săptămâna alegerilor, au fost în sfârşit mândri că sunt români’, a scris el.

Acest lucru are implicaţii semnificative pe fondul acţiunilor Rusiei în regiune şi a îngrijorărilor că ţări precum Ungaria par să fie dispuse să ajungă la o înţelegere cu Kremlinul pe tema influenţei ruseşti. ‘Democraţia liberală este bine mersi în România. Însă este esenţial ca aceste milioane de tineri votanţi români să-şi menţină în continuare puterea şi ca domnii Iohannis şi Ponta să lucreze împreună pentru a continua consolidarea statului de drept’, a adăugat Gitenstein.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...