Medicii de familie au îngenuncheat autorităţile. Aplicarea noului contract-cadru din sănătate se amână până la 1 iulie

Guvernul va prelungi până la 30 iunie aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015, întrucât medicii de familie au refuzat să semneze noul contract cadru care împreună cu noul Cod fiscal vor duce la distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei. 
Cristina Şomănescu - lun, 28 mart. 2016, 11:55
Medicii de familie au îngenuncheat autorităţile. Aplicarea noului contract-cadru din sănătate se amână până la 1 iulie

Forurile reprezentative ale medicilor de familie, Adunarea Generală a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie şi Senatul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, întrunite în şedinţe vineri, 25 martie, respectiv sâmbătă, 26 martie, au decis că nu vor semna contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017.

Ca urmare a deciziei reprezentanţilor medicilor de familie de a nu semna noul contract cadru din sănătate, Guvernul amână până la 1 iulie 2016 aplicarea HG pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în 2016-2017.

Concret, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul de HG prin care se prorogă până la data de 1 iulie 2016 termenul de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 –2017.
Proiectul de HG prevede şi prelungirea până la data de 30 iunie 2016 a aplicării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.

„Stabilitatea reţelei de asistenţă primară şi accesul pacienţilor la serviciile medicale necesare sunt puse sub semnul întrebării. Solicităm ca în acest interval (până la 1 iulie) să se realizeze modificările legislative şi de finanţare care să permită funcţionarea normală a cabinetelor de medicină de familie, dar şi a altor segmente din sistemul medical”, spun reprezentanţii medicilor de familie, reuniţi în Societatea Naţională de Medicina Familiei şi în Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

În acest moment există nemulţumiri justificate şi grave ale medicilor de familie referitoare la imputări inadmisibile pentru serviciile acordate pacienţilor, dar şi la modificările Codului fiscal care creşte periculos povara fiscală a cabinetelor, precum şi la birocraţia cerută de un sistem care susţine că este electronic, dar solicită menţinerea suplimentară a hârtiilor, mai spun reprezentanţii medicilor de familie.

Medicii de familie îşi reafirmă disponibilitatea de a colabora cu autorităţile pentru realizarea modificărilor necesare pentru ca semnarea acestor contracte să fie posibilă, astfel încât să poată asigura continuitatea asistenţei medicale pentru pacienţi.

Cele mai grave deficienţe semnalate de medicii de familie

– Ambiguităţi legislative care au făcut şi fac posibile imputări abuzive ale prescripţiilor medicale acordate pacienţilor. Refuzăm să plătim consecinţele inadmisibile ale unor incoerențe legislative şi disfuncţionalităţile sistemului informatic al CNAS, atrag atenţia reprezentanţii medicilor de familie.
– Discriminări în ceea ce priveşte finanţarea şi fiscalizarea excesivă a segmentului de medicină de familie.
– Indolenţa forurilor decidente cu privire la probleme semnalate de medicii de familie în mod repetat, atât în public, cât şi pe căile legale de notificare a autorităţilor publice.

Vă amintim că joi, 24 martie, medicii de familie au demonstrat paşnic în faţa Ministerului Sănătăţii pentru drepturile lor.
Principalele motive pentru care medicii de familie au protestat sunt:

1. Îngrădirea accesibilităţii pacienţilor la serviciile medicale, din cauza deficienţelor multiple ale sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea în funcţiune a cardului de sănătate.
2. Finanţarea deficitară a sistemului medical românesc şi implicit a asistenţei medicale primare.
3. Disfuncţionalităţi şi birocraţie excesivă în toate sectoarele sistemului medical.
4. Neplata conform contractului a serviciilor medicale acordate, imputări nejustificate în sectorul medicinei de familie, datorate mai ales multiplelor erori ale sistemului informatic.
5. Suprasarcini administrative şi restricţionări economice în activitatea medicală a medicului de familie, a cărui profesie a încetat să mai fie considerată şi respectată drept profesie liberală.
6. Lipsa de receptivitate a decidenţilor la problemele, argumentele şi propunerile medicilor de familie pentru îmbunătăţirea eficienţei sistemului medical.
7. Impunerea unui contract înjositor care împreună cu noile condiţii impuse prin intrarea în vigoare a noului Cod fiscal vor conduce la distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei în România (imensa majoritate a cabinetelor de medicina familiei sunt cabinete medicale individuale).
8. Neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie în privinţa legislaţiei specifice activităţii lor.

ECONOMICA.NET a semnalat în repetate rânduri problemele grave cu care se confruntă medicii de familie, cea mai importantă verigă în sistemul medical. Aproape zilnic, medicii de familie sunt nevoiţi să gestioneze disfuncţionalităţile platformei informatice a asigurărilor sociale de sănătate: nu pot valida reţete, bilete, concedii, consultaţii, nu pot verifica sau prelua calitatea de asigurat a pacienţilor, nu pot efectua raportările lunii precedente.

Citeşte aici o radiografie a rateurilor sistemelor informatice ale CNAS

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federaţie patronală care reunește organizaţii patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...