Mega-consultantul financiar EY România ar fi trecut în linişte la split TVA

Biroul de la Bucureşti al unuia dintre cei mai mari consultanţi financiari din lume, Ernst & Young (EY), a trecut deja la split TVA, spun surse pentru ECONOMICA.NET. Doar 240 de firme au adoptat până acum noul sistem.
Ionut Tudorica - joi, 05 oct. 2017, 01:48
Mega-consultantul financiar EY România ar fi trecut în linişte la split TVA

Întâmpinat cu indiferenţă de firme, pe 1 octombrie, când a intat în vigoare ca opţional, sistemul split TVA începe să adune adepţi. Marţi abia erau înregistrate în sistem 175 de firme. Ieri, numărul lor crescuse până la doar 240. Însă printre acestea se regăsea şi mega-consultantul financiar Ernst & Young (EY), ne-au spus surse din piaţa financiară, adăugând că numărul firmelor care vor trece la split TVA se va accelera în zilele următoare “acum că tentativa de modificare a termenelor de către Teodorovici pare să fi eşuat”. Trecerea la noul sistem de plată defalcată a TVA nu a fost comunicată de consultant public.

Sistemul split TVA a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni şi este opțional, potrivit legii actuale, până la 1 ianuarie 2018, când devine obligatoriu pentru toate firmele. Aici, pe larg despre plata defalcată a TVA.

Săptămâna trecută, în comisia de Buget-Finanţe a Senatului, reprezentanţii PSD în legislativul superior au adus amendamente care fac sistemul de plată defalcată a TVA opţional  pentru încă un an şi obligatoriu doar pentru firmele care au contracte cu statul. Amendamentul a fost avizat de senatorul Eugen Teodorovici (PSD).

Ieri însă, senatorul Teodorovici a anunţat că amendamentul lui nu va trece de nici de Senat, prima cameră, pentru că senatorii PSD şi ALDE vor vota legea aşa cum a dorit-o guvernul. Din momentul acesta, este de aşteptat ca multe firme mari să treacă la split TVA, de vreme ce experţii lor aşteptau deznodământul din Senat.

EY a criticat public măsura 

Consultantul din “big four” a criticat aspru introducerea plăţii defalcate a TVA. “Forțat să facă ‘vrăji’ pentru creşterea gradului de colectare a TVA la buget, guvernul vine cu un nou subiect “hot”. Merită sau nu să ne apucăm să angajăm costuri semnificative pentru schimbarea sistemelor informatice, personal suplimentar pentru a putea urmări (zilnic) încasările şi plăţile în conturile distincte? Peste noapte (nimic nou!) am găsit metoda cea mai bună să îi facem pe evazionişti să plătească. Sistemul de plată defalcată a TVA! Cum se vede, însă, “în piaţă” această soluţie? Ca o măsură luată în grabă, nefundamentată tehnic şi economic, care nu respectă tehnica legislativă şi, mai ales, care nu respectă contribuabilii de bună-credinţă, pe care intenţionează, teoretic, să îi protejeze (sic!)”, comenta aici, Ioana Iorgulescu, director executiv al departamentului de asistență fiscală și juridică al EY România.

Comentariul expertului EY a fost făcut când ordonanţa care a introdus split TVA era în faza de proiect. EY a mai criticat anul acesta măsurile guvernului, de pildă, intenţia de a trece la impozitarea cifrei de afaceri sau taxa de solidaritate, dar cu mai mult succes.

Ernst & Young (EY) este una dintre cele mai mari companii de consultanță financiară și audit din lume. Compania face parte din grupul celor mai mari patru firme de audit din lume numit Big Four, alături de KPMG, PricewaterhouseCoopers (PwC) și Deloitte Touche Tohmatsu.

 

DREPT LA REPLICĂ AL EY ROMÂNIA

În urma articolului nostru, EY a trimis redacţiei ECONOMICA.NET un drept la replică, pe care îl prezentăm aici integral:

„EY România și-a exprimat poziția în legătură cu implicațiile pe care le poate avea introducerea sistemului split TVA încă din vara acestui an. Ne menținem părerea în continuare, credem că acest sistem va crea probleme pentru multe firme de bună credință, plătitoare de TVA. Însă, odată ce măsura a fost introdusă, suntem obligați nu doar să o adoptăm, ci și să-i testăm lacunele, pentru a putea oferi consultanță clienților, în cele trei luni rămase până la 1 ianuarie 2018, când – conform legislației curente – sistemul va deveni obligatoriu.”

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...