Mega-tranzacţie: Pirelli va fi cumpărată de ChemChina pentru 7,1 miliarde euro

China National Chemical Corp (ChemChina) va achiziţiona Pirelli, al cincilea mare producător de anvelope din lume, într-o tranzacţie de 7,1 miliarde euro (7,7 miliarde de dolari) care va plasa unul din simbolurile industriei italiene în mâinile chinezilor, transmite Reuters. Pirelli are două fabrici în România, una de anvelope, la Slatina şi una de filtre pentru motoare diesel, la Bumbeşti-Jiu, Gorj.
Economica.net - lun, 23 mart. 2015, 08:15
Mega-tranzacţie: Pirelli va fi cumpărată de ChemChina pentru 7,1 miliarde euro

Acordul convenit duminică cu acţionarii Pirelli reprezintă cel mai recent val de preluări de către cumpărătorii chinezi care profită de deprecierea euro şi de dificultăţile cu care încă se confruntă economia europeană, scrie Agerpres.

În urma tranzacţiei compania de stat ChemChina va avea acces la tehnologie pentru a produce anvelope Premium care pot fi vândute cu o marjă de profit mai ridicată. În schimb Pirelli, o companie care produce anvelope de 143 de ani, va avea acces la imensa piaţă din China.

Vineri, când au apărut zvonurile privind tranzacţia cu ChemChina, acţiunile Pirelli au înregistrat la bursă cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani şi au închis la 15,23 euro.

Pirelli are la Slatina o unitate de producţie de anvelope Premium pentru mărci auto de prestigiu, precum BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Alfa Romeo şi Jaguar.

În 2014, grupul rus Rosneft a semnat acordul prin care va achiziţiona 50% din Camfin S.p.A., holdingul care deţine 26,19% în Pirelli. Participaţia a fost achiziţionată de la un grup de companii ce include băncile UniCredit, Intesa şi fondul Clessidra.

Banca Centrală a Chinei (PBOC) va continua să investească în companiile italiene, a afirmat recent guvernatorul PBOC, Zhou Xiachuan. Acesta a anunţat că investiţiile PBOC în active şi obligaţiuni guvernamentale italiene se ridică la aproximativ 100 miliarde de euro (116 miliarde de dolari).

Declaraţia vine după ce Autoritatea italiană de reglementare a pieţelor financiare, Consob, a anunţat că Banca Centrală a Chinei a achiziţionat o participaţie de 2,01% în operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice Terna, evaluată la aproximativ 150 milioane de euro.

Anul trecut, PBOC a cumpărat participaţii de aproximativ 2% în grupul bancar Mediobanca, Telecom Italia şi firma de servicii petroliere Saipem. De asemenea, au fost achiziţionate participaţii de puţin peste 2% în gigantul petrolier Eni, asiguratorul Generali şi producătorul auto Fiat. Shanghai Electric Group a achiziţionat 40% din compania energetică Ansaldo Energia, iar grupul chinez Insigma vrea să cumpere divizia de transport a companiei italiene de stat Finmeccanica.

‘Vom continua să cumpărăm participaţii în companiile italiene dar acum trebuie să fim atenţi să rămânem sub pragul de 2% pentru a nu fi obligaţi să le dăm publicităţii’, a declarat Zhou Xiachuan. Reglementările italiene prevăd obligativitatea investitorilor de a da publicităţii investiţiile de peste 2% în companiile listate.

Tranzacţiile fac parte din eforturile Italiei de a vinde o parte din activele statului pentru a reduce datoria publică şi a strânge fonduri pentru a investi în infrastructură. Guvernul italian a anunţat că speră să obţină 10 până la 12 miliarde de euro din vânzarea de participaţii la opt societăţi publice.

Grupurile chineze au preluat participaţii la mai multe companii europene de infrastructură precum portul Pireu din Atena sau compania de apă Thames Water din Marea Britanie şi operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice din Portugalia, REN.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...