Merg împotriva pieţei. Grecii de la Olympus vând în creştere şi au intrat pe profit la doi ani de la lansare

Producător grec de lactate Olympus, care operează din 2011 o fabrică în judeţul Braşov, susţine că nu este afectat de scăderea de consum despre care vorbesc ceilalţi actori ai pieţei. 
Alina Stanciu - mie, 05 nov. 2014, 22:03
Merg împotriva pieţei. Grecii de la Olympus vând în creştere şi au intrat pe profit la doi ani de la lansare

Producătorul elen de lactate Olympus, care operează din 2011 o fabrică la Hălchiu, lângă Braşov, susţine că nu este afectat de condiţiile actuale din piaţă, caracterizată printr-o reducere a consumului, dar şi de o creştere a importurilor de produse ieftine din celelate state europene. Compania, care activează cu preponderenţă pe piaţa iaurturilor, unde lider este gigantul  Danone, estimează un avans al business-ului peste creşterea de 30%  raportată în 2013 comparativ cu 2012. „Business-ul Olympus din România nu este afectat de situația pieței. Compania a crescut de la an la an și va continua să o facă. Urmărim o creștere organică, ținem cont de condițiile pieței și ne dimensionăm producția în funcție de aceasta, pentru a ne asigura dezvoltarea pe care am planificat-o.(…) Gradul de adoptare a produselor noastre de către consumatori este în continuă creștere. Ne așteptăm, așadar, la o creștere a cifrei de afaceri de aproximativ 35% în acest an față de 2013”, a declarat pentru ECONOMICA.NET  Ilias Pliatsikas. Acesta susţine că,  în acest moment, compania colectează toată producția de lapte de la cele aproximativ 500 de ferme cu care colaborează.  „Nu am redus cantitatea preluată și nici nu o vom face în viitorul apropiat”, explică Pliatsikas.

În ultimele luni, pe segmentul lactatelor proaspete (iaurt, sana, etc), piaţa a scăzut cu 1,4% în volum şi 2,5% în valoare, potrivit unor surse ECONOMICA.NET. Totodată, din datele APRIL, patronatul din industria lactatelor, românii consumă tot mai puţin, iar importurile ieftine influenţează negativ piaţa. „Vânzările de lapte produs în România merg foarte prost în ultimele două luni şi au scăzut cu 25% faţă de intervalul septembrie-octombrie 2013. De vină sunt scăderea puterii de cumpărare, care a diminuat consumul, dar, în primul rând, cantităţile mai mari de produse intrate pe piaţa românească din UE, la preţuri mici, după embargoul impus de Rusia”, a spus pentru Mediafax Dorin Cojocaru,  preşedintele APRIL, patronatul din industria laptelui. Potrivit acestuia, „sunt multe ferme mari cu stocurile până la tavan”. „Cele 150 de fabrici de lactate din România au pe stoc marfă pentru şase luni, în special lapte praf, caşcavaluri şi brânzeturi”, a adăugat Cojocaru.

Atuul Olympus

Inaugurarea fabricii de la Hălchiu, ce a dus implicit la o mai bună prezenţă a produselor Oympus pe plan local (înainte erau importate), a dus la crearea unei noi categorii pe această piaţă: cea a iaurturilor greceşti. În urmă cu trei ani, era singurul producător din România care producea acest sortiment, iar ulterior exemplul a fost urmat şi de alţi procesatori  sau retaileri care vând astfel de produse sub brandurile proprii. ” Iaurtul, și în special iaurtul grecesc, și brânza telemea continuă să fie cele mai vândute produse din portofoliul nostru, ultimele trei luni urmând tendința înregistrată anterior”, mai spune reprezentantul Olympus. 

Citeşte şi „Iaurtul grecesc a făcut revoluţie în România. Dar e 100% autohton”

Totodată, business-ul Olympus din România este puternic susţinut şi de exporturi, rolul fabricii de la Hălchiu fiind de la bun început acela de a deservi atât piaţa locală cât şi pe cea a UE şi SUA. Cu toate acestea, în momentul de faţă grecii nu lucrează la capacitate maximă, aşa cum plănuiau în 2011, cu toate că exportul a ajuns la 75% din producţia totală. Fabrica din judeţul Braşov produce acum la 60% din capacitate, faţă de 30% în 2011 când oficialii companiei spuneau că unitatea va tura motoarele la maximum peste trei an (2014), când exportul va ajunge la 60% din producţia totală. „În acest moment, lucrăm la 60% din capacitate, însă estimăm că în următorii trei ani vom atinge potențialul maxim”, ne.a mai explicata managerul Olympus.

Fabrica are o capacitate de recepţie a laptelui de până la 40.000 de litri pe oră, având trei linii de producţie: iaurt-120 de tone pe zi, telemea – 100 tone pe zi şi lapte-PET:16.000 de litri pe oră şi ambalat -10.500 de litri pe oră.

Cum îşi cresc vânzările

Având în vedere că brandurile produse de Olympus (Oly şi Olympus) nu sunt pe categoria celui mai mic preţuri, segment pe care mizeată liderul de piaţă Danone, grecii au mizat pe avantajul deschizătorului de drumuri, dar au investit şi în lărgirea protofoliului de produse. Au acum o varietate mare de iaurturi greceşti simple şi cu fructe, iaurtui naturale, lapte de consum şi UHT de vacă şi capră, telemea, dar şi produse bio. „Strategia noastră este să continuăm să lansăm produse de calitate. Anul acesta urmărim să creștem portofoliul de produse bio și, de asemenea, vom veni cu produse noi pentru piața autohtonă. Detalii în acest sens vor urma la momentul potrivit”, explică Pliatsikas sursa creşterii vânzărilor la Olympus.

Continuă investiţiile

Compania are în plan pentru 2015 investií de 5 până la 8 milioane de euro în utilajele din fabrică. Anul trecut a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 30% față de 2012, atingând 55 de milioane de euro şi a intrat pe profit, la doar doi ani de la deschiderea fabricii de la Hălchiu. 

Olympus a cumpărat în 1999 o unitate de procesare a laptelui la Baraolt, Covasna, pe care o foloseau pentru producerea de materie primă pentru caşcaval. Fabrica s-a închis între timp, astfel că, acum singura unitate a Olympus din România este cea de la Hălchiu. Totodată, compania deţine 23% din acţiunile Prodlacta Braşov. În perioada 1999-2011, investiţiile totale ale companiei în România se cifrează la 70 de milioane de euro.

Olympus deţine 5 unităţi de producţie amplasate în Grecia, România şi Bulgaria şi derulează operaţiuni în 34 de ţări, inclusiv în SUA. 

Potrivit APRIL, piaţa lactatelor este estimată la peste 880 de milioane de euro. Cei mai importanţi producători la nivel naţional sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco şi Hochland. 

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...