Mesaj al lui Erdogan pentru cei care vor să submineze relaţia Turcia – Rusia: Nu o să reuşiţi niciodată

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, luni, că asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov la Ankara reprezintă o provocare pentru subminarea relaţiilor dintre Turcia şi Rusia, dar cei care îşi doresc acest lucru nu vor reuşi niciodată. El a menţionat că Turcia şi Rusia vor înfiinţa o comisie comună de anchetă cu privire la acest caz.
Economica.net - lun, 19 dec. 2016, 21:01
Mesaj al lui Erdogan pentru cei care vor să submineze relaţia Turcia - Rusia: Nu o să reuşiţi niciodată

„La discuţia din această seară cu Vladimir Putin am fost amândoi de acord că a fost o provocare. Nu se pune problema vreunui conflict. Am convenit ca în special în lupta împotriva terorismului solidaritatea noastră să fie şi mai puternică. Ştim că ceea ce s-a întâmplat este o provocare pentru subminarea relaţiilor Turcia – Rusia, dar conducerea Rusiei şi cea a Republicii Turcia au voinţa necesară pentru a nu ceda. Vom înfiinţa o comisie comună de anchetă. S-au luat măsuri suplimentare pentru garantarea siguranţei la ambasadă şi consulatele Rusiei din Turcia. Se fac paşii necesari”, a spus Erdogan, conform presei din Turcia.

Recep Tayyip Erdogan a adresat şi un mesaj direct celor care vor să submineze relaţiile dintre Turcia şi Rusia: „Mă adresez celor care încearcă să strice aceste relaţii dintre noi şi Rusia, care sunt foarte importante pentru noi şi pentru regiune: «Nu o să reuşiţi niciodată, degeaba aşteptaţi asta»”.

Erdogan a menţionat că poporul turc trebuie să fie unit în astfel de situaţii. „Adresez condoleanţe poporului rus şi familiei ambasadorului. Ca popor, trebuie să fim uniţi şi hotărâţi în astfel de situaţii. Condamn cu ură atacul. Condoleanţe Rusia, Turcia”, a mai spus preşedintele turc.

Şi preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că asasinarea ambasadorului rus la Ankara a avut ca obiectiv să submineze relaţiile ruso-turce. Potrivit lui Putin, uciderea diplomatului Andrei Karlov, din capitala turcă, au urmărit să pună capăt procesului de pace din Siria.

Liderul de la Kremlin a precizat că o echipă de anchetatori ruşi va merge la Ankara.

Ambasadorul rus a decedat la spital, după ce a fost împuşcat de un atacator înarmat într-o galerie de artă din Ankara.

Expoziţia era organizată chiar de angajaţii ambasadei ruse în incinta unui centru cultural. Se pare că prezenţa ambasadorului la expoziţie a fost anunţată în urmă cu o săptămână, iar autorităţile suspectează că atacul armat este unul premeditat.

Ambasadorul Andrei Karlov nu era însoţit de un bodyguard la asemenea evenimente publice.

Martorii prezenţi la expoziţie susţin că atacatorul a tras iniţial un foc în aer, iar apoi l-a împuşcat în spate pe ambasador.

Suspectul a mai tras un foc de armă în ambasadorul rus, după ce invitaţii au început să fugă din galeria de artă din Ankara.

Andrei Karlov s-a născut în 1954 la Moscova. În 1976, acesta a absolvit Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale, începându-şi şi cariera diplomatică, iar în 1992 a absolvit Academia Diplomatică.

El a ocupat diverse poziţii în Ministerul Afacerilor Externe, dar şi în misiunile din străinătate, inclusiv în Coreea de Nord.

Între 2007 şi 2013 a fost director general adjunct şi director pentru afaceri consulare, iar din iulie 2013 era ambasador al Federaţiei Ruse în Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...