După succesul de la noi, Metro a făcut în Olanda şi Polonia magazine online pe model românesc

Metro Magazin Online, operat de retailerul cash&carry Metro, are comenzi medii duble faţă de media celorlalte magazine virtuale din România. Pentru că fost considerat un succes, nemţii au decis să aplice modelul românesc şi în Olanda, Polonia şi Rusia. 
Alina Stanciu - vin, 15 feb. 2013, 22:26
După succesul de la noi, Metro a făcut în Olanda şi Polonia magazine online pe model românesc

În urmă cu aproximativ un an, Metro Cash&Carry România lansa în premieră pentru piaţa locală un magazin online dedicat produselor de papetările, birotică, electronice, electrocasnice, IT, curăţenie şi protocol. La vremea aceea se numea Metro Office Direct şi avea „statutul” unui proiect pilot al nemţilor de la Metro Group cu scopul de a putea fi replicat pe mai multe pieţe, în condiţiile în care business-ul va avea succes în România. Acum, la doi de când românii s-au apucat să pregătească afacerea online, există deja două magazine virtuale Metro în afara ţării, în Olanda şi Polonia, urmând să se deschidă unul şi în Rusia. Toate pe model românesc.

Proiect românesc replicat peste graniţe

„România a fost aleasă ca proiect pilot pentru acest demers de e-commerce, ca urmare a faptului că, printre altele, suntem o ţară Metro puternică (cu rezultate financiare bune n.red). Am început să  dezvoltăm proiectul acum doi ani, iar în ianuarie anul trecut l-am lansat. Metro s-a dezvoltat pe online în România cu scopul clar de a fi duplicat şi în alte ţări, iar pentru că a avut succes în România deja a început să se desfăşoare şi în alte ţări cum ar fi Olanda, Polonia şi în curând va fi şi în Rusia”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cosmin Costea, e-commerce Manager în cadrul Metro România. 

Şi-au atins targetul

Fără a oferi cifre, acesta explică că succesul de pe plan local se traduce prin atingerea obiectivelor de business stabilite împreună cu Metro Group şi prin reacţia pozitivă din partea clienţilor. „Era nevoie de un astfel de canal de vânzare în Romania oferit de un partener puternic. Avem 16 ani de prezenţă în România şi 32 de magazine offline ceea ce oferă clientului încredere, în condiţiile în care cea mai mare barieră din e-comerce-ul local este lipsa de încredere”, ne-a mai declarat Cosmin Costea.

Vânzări duble

Potrivit managerului Metro, magazinul virtual Metro, care în noiembrie 2012 s-a rebranduit în Metro Magazin Online, are în momentul de faţă în jur de 27.000 de clienţi înregistraţi care fac cumpărături mai mult de o dată pe lună. Aceasta în condiţiile în care Metro are în jur de 800.000 de clienţi înregistraţi (posesori ai cardului Metro). Valoarea medie a comenzilor este dublă faţă de media înregistrată în online-ul  românesc, mai spune oficialul companiei. Spre comparaţie, valoarea medie a unei comenzi online în România era anul trecut de 700-800 de lei, potrivit lui Mihai Pătraşcu, CEO evoMAg.ro ” De când am demarat business-ul online numărul de vizitatori şi de clienţi a crescut de 10 ori şi ne aşteptăm ca la finele anului numărul acestora să se dubleze „, a mai declarat Costea potrivit căruia, din estimările specialiştilor, piaţa online va creşte cu aproximativ 20% în fiecare an.

Strategia de vânzări

În momentul de faţă, magazinul virtual al Metro comercializează în jur de 6.500 de produse, dintre care 30% nu sunt prezente şi în magazinele offline. Compania targetează clienţii de tip birou, de tip servicii, cu până la 30 de angajaţi. „Obiectivul nostru este să îi ajutăm pe cleinţi să îşi facă business-ul şi realizăm acest lucru făcând achiziţia de office supplies cât mai uşoară. Încercâm să oferim prin sortimentaţie toate nevoile acesui tip de client”, mai explică Costea care spune că  Metro magazin Online are şi clienţi din medul rural.  

În ceea ce priveşte preţurile din magazinul virtual, acestea sunt identice cu cele din magazinele offline, iar costurile de transport suportate de clienţi sunt zero pentru comenzile de peste 90 de lei. „Este foarte important într-o politică comercială multi-channel ca preţurile să fie identice. Clientul trebuie să aibă aceeaşi  experienţă pornind de la brand până şi la preţ pe toate canalele,  dar oferim avantaje specifice pe fiecare canal. Spre exemplu, pentru a promova beneficiile online-ului avem oferte exclusive pe acest canal”, a mai declarat managerul Mertro România.

Un magazin mai prietenos

Pentru a atrage mai mulţi clienţi, compania a decis să modifice structura site-ului la aproximativ 10 luni d la inaugurare. Tot atunci au schimbat şi numele , din Metro Office Direct în Metro Magazin Online. Astfel, s-a decis la o rearanjare a produselor pe site pentru o căutare mai facilă, a apărut posibilitatea de a face comunicare „one to one” şi de a trimite oferte personalizate pe baza profilului clienţilor, o descriere mai amplă a produselor pe site cât şi posibilitatea de a replasa o comanda printr-un singur click.

Bani de la firma mamă

Oficialul Metro susţine că investiţia în magazinul online a fost finanţată atât de partea română cât şi de Metro Group, având în vedere că vorbim despre un proiect de importanţă strategică pentru companie. Acesta nu a dorit să menţioneze ce sume s-au investit în acest nou business. ” Cu siguranţă că suntem deschişi la noi segmente,  în funcţie de cererile clienţilor noştri. Modelul nostru este perfect scalabil din toate punctele de vedere de la IT, la operaţional şi sortiment. Avem deja câteva idei pe care le urmărim”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET Cosmin Costea. Iniţial, magazinul online al Metro a pornit cu 4.500 de articole.

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele UE, Economica a calculat cu cât cresc prețurile, în medie, pe lanțul de......
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...