UPDATE Metrorex bagă în faţă „locuţiunea circumstanţială de condiţie” ca să nu se vadă rablele de 30 de ani pentru M5

Metrorex a trimis un drept la replică către ECONOMICA.NET, în care vine cu precizări suplimentare privind trenurile ce vor circula pe Metroul de Drumul Taberei. Regia spune acum că folosirea trenurilor de metrou IVA cu o vechime medie de 30 de ani este doar o opţiune, dar soluţia va fi găsită doar după ce consultantul de specialitate îşi dă girul.
Economica.net - joi, 16 iul. 2015, 10:46
UPDATE Metrorex bagă în faţă

După publicarea textului nostru Metroul de Drumul Taberei va merge cu rable de 30 de ani, ce trebuiau casate. Metrorex: Au defecţiuni, dar sunt sigure , Metrorex a trimis un răspuns pe adresa redacţiei după care a revenit cu un drept la replică.

Iată răspunsul iniţial. “Trenurile de metrou care vor circula pe Magistrala 5 vor fi din parcul de inventar al Metrorex. În funcţie de traficul de călători, pentru asigurarea capacităţii de transport pe Magistrala 5, tronsonul I, vor fi minim 8 trenuri şi maxim 13 trenuri. De asemenea, asigurarea cu necesarul de trenuri pentru Magistrala 5 nu va afecta parcul de exploatare sau intervalul de circulaţie aferent Magistralelor 1, 2, 3 şi 4. În cazul introducerii în circulaţie a trenurilor de tip BM1 – IVA, acestea vor îndeplini în totalitate condiţiile tehnice şi de siguranţă impuse”

Faţă de răspunsul iniţial trimis ECONOMICA.NET, privind trenurile ce vor circula pe viitoarea Magistrală 5 de Metrou, Tronsonul Drumul Taberei-Eroilor, dreptul la replică conţine, în plus,  încă un paragraf, în care se precizează că încă nu este luată o decizie privind modelul acestora. Deşi Metrorex precizează că între 8 şi 13 trenuri din parcul de inventar vor merge pe Metroul de Drumul Taberei, acestea nu sunt obligatoriu modelul vechi de 30 de ani BM1 – IVA, deşi chiar Metrorex a numit, în mod singular, acest model ca opţiune pentru Magistrala 5.

Iată şi paragraful suplimentar pe care Metrorex spune că ECONOMICA.NET l-a omis, deşi acesta nu apărea în răspunsul iniţial, dovada fiind printscreen-urile pe care le-am ataşat acestui articol. “La acest moment, Metrorex împreună cu consultantul de specialitate, asocierea Sistra-Metroul SA şi furnizorul serviciilor de mentenanţă Alstom Transport, analizează ce tip de tren din parcul de inventar al Metrorex va fi utilizat pe magistrala 5 de metrou, urmând ca la finalizarea acestei analize, Metrorex să comunice opiniei publice tipul de tren care va fi utilizat temporar pe magistrala 5”.

În continuare, conducerea Metrorex atrage atenţia ECONOMICA.NET că a făcut o eroare lingvistică, mai precis de gramatică, pentru că nu am valorificat funcţia „locuţiunii circumstanţiale de condiţie”.

Publicăm integral aprecierea Metrorex. „Aşa cum se poate observa, aţi omis condiţionalul din răspunsul nostru, textul dvs. fiind incomplet: „Acestea vor îndeplini în totalitate condiţiile tehnice şi de siguranţă impuse” ( citat din articolul Economica.net). Informaţia privind utilizarea trenurilor vechi de metrou (IVA) pe magistrala 5 nu a fost furnizată de către Metrorex, pentru ca nu conţine începutul frazei: „În cazul introducerii”, care ar fi definit clar posibilitatea şi nu certitudinea acţiunii.

„In cazul introducerii in circulatie…”  – este o locuţiune  circumstanţiala de conditie (condiţională) pe care sunteti obligat să o evidenţiati intr-un articol ce se doreşte a fi corect, întrucat omiterea ei schimbă sensul răspunsului.
Convinşi fiind că este o simplă scăpare lingvistică, vă rugăm să publicaţi cat se poate de repede punctul de vedere al Metrorex.

Metrorex se pregăteşte să introducă trenuri de metrou cu o vechime de decenii pe noua Magistrală 5 de Metrou Drumul Taberei -Eroilor. Regia nu are de unde să aducă trenuri noi, pentru că licitaţia care prevedea achiziţia a 51 de trenuri noi, câştigată de CAF, a fost blocată de DNA pentru suspiciuni de corupţie. Prin urmare, Metrorex nu are de ales decât să scoată trenuri din parcul de inventar, trenuri care acum ruginesc în depouri. În parcul de inventar al Metrorex există 35 de trenuri vechi, BM1 – IVA, BM2 şi BM 21 Bombardier. Toate detalii despre acest subiect le puteţi citi aici.

 

Drept la replică 2 Metrorex, vineri 17 iulie 2015

Va multumim pentru publicarea dreptului la replică. Articolul conţine însă doua afirmaţii neadevărate.
 
1. Prima afirmatie neadevărată
 
Citez din articol : „După publicarea textului nostru Metroul de Drumul Taberei va merge cu rable de 30 de ani, ce trebuiau casate. Metrorex: Au defecţiuni, dar sunt sigure , Metrorex a trimis un răspuns pe adresa redacţiei după care a revenit cu un drept la replică”. Afirmatia nu este adevarata; Metrorex v-a trimis pe adresa de e-mail [email protected] raspunsul la solicitare in data de 13.07.2015 iar dvs. ati publicat articolul in data de 15.07.2015, ca urmare a raspunsului nostru.
 
2. A doua afirmaţie neadevarată
 
Locuţiunea circumstanţială de condiţie pe care dvs. ati omis-o, modificând sensul raspunsului nostru, se află chiar în răspunsul iniţial   transmis la solicitarea dvs. şi nicidecum în completarea transmisă ulterior ca solicitare drept la replică, asa cum afirmati in articolul „Metrorex bagă în faţă locuţiunea circumstanţiala de condiţie…”. Pentru edificare, vom prelua chiar din articolul dvs.recent paragraful :
 
Iată răspunsul iniţial. „Trenurile de metrou care vor circula pe Magistrala 5 vor fi din parcul de inventar al Metrorex. În funcţie de traficul de călători, pentru asigurarea capacităţii de transport pe Magistrala 5, tronsonul I, vor fi minim 8 trenuri şi maxim 13 trenuri. De asemenea, asigurarea cu necesarul de trenuri pentru Magistrala 5 nu va afecta parcul de exploatare sau intervalul de circulaţie aferent Magistralelor 1, 2, 3 şi 4. În cazul introducerii în circulaţie a trenurilor de tip BM1 – IVA, acestea vor îndeplini în totalitate condiţiile tehnice şi de siguranţă impuse”
 
Vă rugăm să publicaţi şi acest drept la replică al Metrorex, pentru o corectă informare a opiniei publice.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...