Metroul de Drumul Taberei: Începe construcţia inelelor de tunel. VIDEO

Compania Delta ACM va începe producţia inelelor pentru tunelul magistralei de metrou Drumul Taberei-Eroilor. 200 de angajaţi vor munci non stop pentru construcţia celor 5.500 de inele. Din toamnă, când va demara forajul tunelului de metrou, va începe amplasarea inelelor în subteran.
Florin Cojocaru - mie, 30 mai 2012, 12:55

Delta ACM, una dintre firmele din consorţiul care construieşte Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Eroilor, va începe construcţia inelelor care vor alcătui tunelul, la fabrica de lângă Bucureşti. Vor fi produse 5.500 de inele, care vor începe să fie amplasate în subteran în toamnă, după ce utilajul care va săpă tunelul, utilaj adus deja în România, va fi pus în funcţiune. Se vor monta câte 30 – 35 de inele pe zi, cu o frecvenţă mai mică în spaţiile unde vor fi staţii. 

În fabrica din Popeşti – Leordeni a companiei, 200 de oameni vor lucra non-stop la producerea inelelor care vor fi montate începând din toamnă. Delta ACM spune că a obţinut toate certificările de calitate pentru producţia elementelor prefabricate din care se fac inelele tunelului.

Diametrul unui inel este de circa 6,30 m (diametrul exterior), și 5,70 m (diametrul interior) iar bolţarii care îl compun vor avea o lungime de 1,5 m şi o grosime de 0,3 m.

Tunelul Magistralei 5 va avea o lungime de 8,2 km şi vor exista 9 staţii. 

Proiectul a fost iniţiat de Guvernul României, Metrorex fiind beneficiarul final. Proiectantul general este firma Metroul SA iar constructorii sunt Astaldi, FCC, Delta ACM şi AB Construct. Maşina care sapă tunelul, denumită Tunnel Boring Machine (TBM), este fabricată de compania germană Herreknecht AG.
Proiectul costă 250 de milioane de euro iar banii provin dintr-un împrumut oferit de Banca Europeană pentru Investiţii. Magistrala de metrou va fi finalizată în 2015.

Tunnel Boring Machine (TBM), „cârtiţa” care va fora tunelul a fost adusă deja în România. Este o freză specială, cu o lungime de circa 100 de metri, capabilă să sape până la 20 de metri pe zi.

 

 

Puteţi vedea aici cum arată giganticul utilaj şi cum funcţionează.

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.