Metroul de Otopeni, programat să fie gata în 2023. Prima licitaţie, pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo, ar putea fi lansată în martie

Metrorex a finalizat documentaţia pentru proiectarea şi construirea secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6, pentru care i-a fost aprobată co-finanţare europeană şi estimează că în luna martie va lansa licitaţia. Pentru secţiunea de la Tokyo până la Aeroportul Otopeni, aşteaptă ca japonezii de la JICA să aprobe revizuirea acordului de împrumut, semnat încă din 2010.
Anemona Andone - joi, 21 feb. 2019, 20:27
Metroul de Otopeni, programat să fie gata în 2023. Prima licitaţie, pentru secţiunea 1 Mai  - Tokyo, ar putea fi lansată în martie

Autorităţile române anunţă că vor să construiască în acelaşi timp ambele secţiuni ale Magistralei 6 de metrou 1 Mai – Aeroportul Otopeni, deşi au primit finanţare de la Uniunea Europeană doar pentru prima secţiune, de la 1 Mai la staţia Tokyo (Băneasa).

Deocamdată, Metrorex a finalizat documentaţia pentru contractul de „proiectare şi execuţie lucrări de structură de rezistenţă, staţii, galerii, tunele: secţiunea 1 Mai – Tokyo„. Contractul cu o valoare estimată de 1,27 miliarde de lei, fără TVA, urmează să fie urcat în martie pe platforma de achiziţii publice, estimează reprezentanţii Metrorex, într-un răspuns pentru Asociaţia Pro Infrastructură (foto jos).

În ceea ce priveşte restul Magistralei 6, de la staţia Tokyo până la Aeroportul Otopeni, reprezentanţii Metrorex spun că documentaţia pentru licitaţie va fi actualizată în funcţie de răspunsul co-finanţatorului JICA.

Mai exact, autorităţile române le-ar solicita celor nipone modificarea acordului de împrumut. Astfel, dacă japonezii intenţionau iniţial să finanţeze 30% din toate componentele metroului de Otopeni, Metrorex le solicită acum să acorde finanţarea doar pentru componentele cu deficit de finanţare, potrivit unor membri ai forumului API.

Pe lângă licitaţiile pentru structura de rezistenţă, Metrorex estimează că în septrembrie anul acesta va lansa licitaţiile pentru lucrări de arhitectură, instalaţii electromecanice şi cale de rulare.

Trenuri de 90 milioane de euro pentru Metroul de Otopeni

De asemenea, în decembrie anul acesta ar urma licitaţia pentru sistemul de automatizare şi automatizare a traficului pentru întreaga magistrală şi cea pentru 12 trenuri de metrou. Valoarea estimată a contractului pentru noile trenuri este de 420 de milioane de lei, fără TVA (90 milioane de euro).

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 317 de milioane de euro).

În total, investiţia în Magistrala 6 de metrou, inclusiv cele 12 trenuri, va ajunge la 1,3 miliarde de euro. Conform estimărilor actuale ale Metrorex, linia de metrou către aeroport ar trebui finalizată în noiembrie 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze pe piață conform propriilor planuri. Nu a făcut-o încă, iar acest lucru......
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...