Metroul SA va efectua studiul de fezabilitate pentru noua linie de metrou Gara de Nord – Gara Progresul

Asocierea româno – elveţiană Metroul SA – Amberg Engineering a câştigat contractul privind Studiul de Pre-Fezabilitate (SPF) şi Studiul de Fezabilitate (SF) pentru construcţia tronsonului Gara de Nord – Gara Progresul din Magistrala 4 de metrou, potrivit surselor ECONOMICA.NET. În cursa pentru contractul estimat la 38 milioane de lei mai intrase şi asocierea franco-elveţiană Egis Rail – BG Ingenieurs Conseils.
Economica.net - lun, 21 aug. 2017, 21:01
Metroul SA va efectua studiul de fezabilitate pentru noua linie de metrou Gara de Nord – Gara Progresul

Victoria firmei româneşti nu a fost contestată de către francezii de la Egis, astfel că Metrorex urmează să semneze în curând contractul cu asocierea câştigătoare.

Metrorex a lansat pe 28 februarie licitaţia pentru servicii de proiectare, asistenţă şi consultanţă de specialitate aferente realizării Studiului de Pre-Fezabilitate (SPF) şi Studiului de Fezabilitate (SF) pentru construcţia Liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul.

Valoarea estimată a contractului este de 37,9 milioane de lei (8,4 milioane de euro), fără TVA. Durata contractului va fi de 22 de luni începând de la data atribuirii.

Conform unor informări anterioare ale Metrorex, acest contract urmează să fie finanţat cu bani elveţieni.

În iulie 2012, compania de metrou anunţa că Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) al Confederatiei Elveţiene a aprobat finanţarea studiului de prefezabilitate şi fezabilitate al magistralei de metrou M4 Gara de Nord – Gara Progresul.

Oficialii Metrorex spuneau atunci că, odată cu finalizarea Magistralei 4 şi conectarea cu linia metroului de la Aeroportul Otopeni, Capitala va dispune de cea mai lungă diametrală de metrou pe axa Nord-Sud, în lungime de circa 33 km şi 28 de staţii cu puncte intermodale de transport.

În septembrie 2013, reprezentanţi ai statului român au semnat un acord cu oficiali elveţieni prin care Elveţia urma să finanţeze cu 8,5 milioane de franci studiul de fezabilitate pentru prelungirea magistralei M4, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul. Proiectul era estimat atunci la o valoare totală de 12,4 milioane de franci elveţieni şi urma să aibă o perioadă de implementare de 30 de luni de la data semnării acordului.

Tot atunci, Gheorghe Udrişte, fostul director general al Metrorex şi iniţiator al proiectului Gara de Nord – Gara Progresul, a declarat pentru romania-actualitati.ro că, în mare, traseul tronsonului Gara de Nord – Gara Progresul este stabilit, singura problemă fiind locul prin care tunelul va traversa Dâmboviţa. Studiul urma sa lămurească exact unde tronsonul va intersecta magistrala 1.

Tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul ar putea include 15 staţii în total, inclusiv cele unde se intersectează cu alte magistrale de metrou.

Astfel, traseul noului tronson va porni de la Gara de Nord către Piaţa Emil Cioran, Izvor (sau altă staţie între Izvor şi Eroilor), Palatul Parlamentului, Piaţa Regina Maria, Gara Filaret, Viilor, Eroii Revoluţiei, Bacovia, Piaţa Progresul, Toporan, Gradistea, Luica, Alexandru Moldoveanu şi până la Gara Progresu.

Costul pentru construirea acestui tronson era estimat la 950 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care va influența fiecare domeniu al existenței noastre, de la sectorul medical......
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...