MFE: Nu există riscul de neadoptare a Programelor Operaţionale de către Comisia Europeană

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) respinge integral afirmaţiile legate de existenţa oricărui risc de întârziere de atragere a fondurilor alocate pentru perioada 2014 - 2020, precum şi a existenţei unui risc de neadoptare a Programelor Operaţionale de către Comisia Europeană.
Economica.net - lun, 24 nov. 2014, 07:39
MFE: Nu există riscul de neadoptare a Programelor Operaţionale de către Comisia Europeană

MFE a transmis duminică un comunicat de presă, în replică la poziţia Institutului pentru Politici Publice (IPP), care a solicitat Guvernului să urgenteze Programele Operaţionale (PO) pentru ca România să beneficieze de fondurile europene 2014 -2020 cât mai curând, scrie Agerpres.

Ministerul Fondurilor Europene susţine că IPP continuă seria de ‘dezinformări şi manipulări’ pe tema atragerii fondurilor europene alocate României pentru perioada de programare 2014 – 2020 şi aminteşte că, în ianuarie 2014, Institutul lansa acuzaţii cu privire la ‘incapacitatea României de a pregăti un Acord de Parteneriat competent’, afirmaţii contrazise prin faptul că CE a aprobat Acordul de Parteneriat în luna august 2014, România fiind cel de-al 11-lea stat din UE care a obţinut aprobarea pe acest document.

”Obiectivul major nu este viteza, ci calitatea, iar în lunile următoare suntem pe deplin dedicaţi să negociem cel mai bun rezultat posibil în ceea ce priveşte investiţiile realizate din fondurile structurale şi de investiţii europene în perioada 2014 – 2020. Pentru a asigura derularea unor programe de o bună calitate este nevoie de angajament din partea tuturor părţilor implicate. (…) Obţinerea aprobării Acordului de Parteneriat a reprezentat un proces de negociere. Şi procesul de definitivare a programelor operaţionale pentru perioada 2014 – 2020 reprezintă tot un proces de negociere”, precizează MFE.

Autorităţile române au trimis Comisiei Europene primele versiuni ale programelor încă din lunile iulie/august, iar Comisa a transmis comentariile pe marginea acestora la finalul lunii octombrie, adaugă sursa citată.

Ministerul arată că, în prezent, din cele aproximativ 370 de programe operaţionale prin care cele 28 de state membre UE vor atrage fondurile UE alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020, Comisia a aprobat doar 34 de programe operaţionale.

”Dacă IPP ar dori să informeze corect publicul ar trebui să prezinte stadiul negocierilor pentru obţinerea aprobării programelor operaţionale la nivelul tuturor statelor membre”, punctează MFE.

În context, ministerul reiterează faptul că primele apeluri de propuneri de proiecte pentru contractarea de fonduri UE 2014 – 2020 vor fi lansate în acest an.

”Ministerul Fondurilor Europene (…) a transmis informal Comisiei versiunile actualizate ale programelor precum şi reacţia la comentariile Comisiei care în opinia autorităţilor române nu necesită modificarea programelor. În prezent, două programe – Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, sunt deja pe circuitul oficial de aprobare al Comisiei Europene, urmând ca deciziile de aprobare să fie emise până la mijlocul lunii decembrie 2014”, se afirmă în comunicat.

De asemenea, MFE susţine că Programul Operaţional Competitivitate a fost revizuit şi a fost transmis informal către Comisia Europeană la sfârşitul acestei săptâmâni.

”În ceea ce priveşte Programul Operaţional Capital Uman, acesta a fost trimis informal Comisiei, iar MFE aşteaptă opinia informală a CE pe marginea acestui document. Şi acest program urmează să fie trimis oficial Comisiei, prin sistemul informatic de comunicare, până la sfârşitul acestei luni. Programul Operaţional Infrastructură Mare a fost trimis formal Comisiei în data de 15 octombrie, iar la sfârşitul acestei săptămâni au avut loc discuţii informale pe marginea acestui program”, arată MFE.

Ministerul subliniază că în mai puţin de o lună de la primirea comentariilor Comisiei a întreprins toate demersurile pentru accelerarea procedurilor de adoptare pentru a se asigura că cele mai multe programe operaţionale vor fi gata de adoptare până la sfârşitul acestui an.

”În ciuda faptului că se erijează într-o organizaţie neguvernamentală care militează pentru creşterea calităţii proceselor de elaborare a politicilor publice în România, IPP demonstrează exact contrariul: înlocuieşte dialogul constructiv cu acuzaţii şi cu interpretări incomplete şi eronate, cu unicul scop de sabota eforturile constructive”, conchide comunicatul MFE.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...