MFP începe un program de „terapie intensivă”: analiză calitativă a cheltuirii banilor publici, inclusiv în Sănătate

Ministerul Finanţelor Publice va efectua la jumătatea anului o analiză calitativă a cheltuirii banilor publici, inclusiv în sistemul sanitar, vizând raportul costuri - rezultate, a declarat duminică ministrul de resort, Anca Dragu, precizând că este mai mult decât un audit, mai curând un program de “terapie intensivă”.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 06:07
MFP începe un program de

“La jumătatea anului vom avea la Ministerul Finanţelor o analiză a eficienţei cheltuirii banilor publici, care va cuprinde şi un program de la Ministerul Sănătăţii. Cred că este un program de terapie intensivă pe care îl am la minister”, a afirmat Dragu într-o emisiune la Digi24.

Ea a fost întrebată dacă există la nivelul Guvernului o imagine de ansamblu a risipei banului public din sistemul sanitar, în contextul scandalului din sănătate privind dezinfectanţii diluaţi furnizaţi de Hexi Pharma în spitale.

Ministrul a punctat că Executivul are o imagine asupra banilor care se alocă în sănătate, dar şi percepţia că, deşi domeniul este finanţat destul de bine, există multe nevoi şi multe lipsuri.

“Ceea ce am constatat odată cu preluarea mandatului a fost lipsa analizei eficienţei folosirii banului public, această analiză nu se face în România”, a mai spus Dragu.

Ea a subliniat că analiza calitativă va fi realizată de o unitate din minister, pentru care este în curs de recrutare a personalului, urmând ca primele rapoarte să fie disponibile undeva în luna iulie.

În privinţa regulii care se aplică la licitaţii, unde sunt desemnaţi câştigătorii în funcţie de cel mai mic preţ oferit, Dragu spune că aceasta este schimbată în noul pachet de legi privind achiziţiile publice.

“Este o regulă importantă, care aduce în discuţie şi calitatea, pentru că am constatat în practică de multe ori că nu cel mai ieftin produs este cel care ne trebuie şi atunci autorităţile contractante au fost puse de multe ori în această situaţie de a fi nevoită să lucreze cu material produse care nu satisfac nevoile de calitate, dar pe care trebuia să le achiziţioneze din acest considerent”, a conchis ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...