Acţiunile Transgaz sunt suprasubscrise de 3 ori de către investitorii mici

În această dimineaţă cererea de acţiuni Transgaz din partea micilor investitori a ajuns la un nivel de peste 2,9 ori mai mare decât numărul de titluri disponibile pe această tranşă a ofertei publice în derulare. Până acum investitorii au fost atraşi de discountul de 5%, faţă de preţul la care se va încheia ofertape tranşa investitorilor instituţionali (fioarte mari). Dioscountul a fost acordat în primele trei zile ale ofertei derulate de stat pentru vânzarea a 15% din companie.
Economica.net - lun, 08 apr. 2013, 12:18
Acţiunile Transgaz sunt suprasubscrise de 3 ori de către investitorii mici

De azi, până la sfârşitul ofertei, din 16 aprilie, se aplică un discount de 3%.

Azi la ora 10 erau subscrise 367.229 acţiuni Transgaz (TGN) de către investitorii mici care pot cumpăra între 10 şi 1.000 de acţiuni TGN. Le erau rezervate doar 123.625 acţiuni.

„Subscrierile vor continua, probabil, deşi poate nu într-un ritm la fel de susţinut“, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR.

Subscrierile sunt încurajate de ipoteza că investitorii instituţionali vor paria pe preţuri mai apropiate de limuta inferioară a domeniului cerut de statul vânzător, 171 – 230 de lei / acţiune TGN.

Până luni, în jurul orei 14:00, tranşa subscrierilor mici  era suprasubscrisă cu aproape 40%. Pe această tranşă sunt alocate 7% din toate acţiunile scoase la vânzare de stat.

Interesul ridicat pe această tranşă este determinat de discountul de 5% de care beneficiază aceşti investitori dacă subscriu în primele trei zile ale ofertei. În următoarele şase zile ale ofertei, discountul va fi de 3%.

Aceşti investitori pot subscrie acţiunile la pragul maxim al ofertei, respectiv de 230 lei/acţiune, iar preţul de vânzare este determinat în funcţie de subscrierile de pe tranşa investitorilor instituţionali, la care se aplică discountul de 3% – 5%.

Astfel, statul ar urma să încaseze de pe această tranşă 20 milioane lei (4,5 milioane euro), dacă preţul va fi stabilit la nivelul minim al ofertei şi se va aplica un discount de 5%. Dacă preţul va fi stabilit la maximul din ofertă şi se aplica acelaşi discount de 5%, valoarea acestei tranşe este de aproape 28 milioane lei (peste 6 milioane euro).

Până luni, în jurul orei 14:00, pe tranşa destinată marilor investitori de retail (de peste 1.000 de acţiuni), subscrierile erau doar pentru 8,5% din titlurile de pe acest segment. Investitorilor mari de retail le sunt alocate 8% din titlurile Transgaz din ofertă şi aceştia pot subscrie acţiunile tot la preţul maxim, de 230 lei.

Cea mai mare tranşă a ofertei, reprezentând 85% din titlurile din ofertă, este destinată investitorilor instituţionali, iar în funcţie de subscrierile acestora va fi stabilit preţul la care statul va vinde pachetul reprezentând 15% din acţiunile Transgaz.

În cazul acestei tranşe, nivelul subscrierilor nu este public, spre deosebire de cele din segmentele destinate investitorilor de retail.

Investitorii mari de retail şi investitorii instituţionali nu beneficiază de discount.

Astfel, dacă preţul final al ofertei va fi stabilit la nivelul minim, de 171 lei/acţiune, tranşa investitorilor mari de retail este evaluată la 24 milioane lei (aproape 5,5 milioane euro), iar segmentul investitorilor instituţionali este de 256,7 milioane lei (peste 58 milioane euro). Raportat la preţul maxim, de 230 lei/acţiune, tranşa marilor investitori de retail are o valoare de 32,5 milioane lei (7,4 milioane euro), iar cea a investitorilor instituţionali este de peste 345 milioane lei (78 milioane euro).

În aceste condiţii, statul ar urma să vândă pachetul de 15% din acţiunile Transgaz pentru sume cuprinse între 301 milioane lei (puţin peste 68 milioane euro) şi 405,5 milioane lei (92 milioane euro).

Oferta pentru vânzarea a 15% din acţiunile Transgaz a început joi, 4 aprilie, şi se va încheia pe 16 aprilie. Operaţiunea este intermediată de consorţiul format firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), BT Securities şi casa cehă de brokeraj Wood&Company.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...