Microsoft anunţă concedieri masive

Microsoft Corp., care nu reuşeşte să-şi relanseze strategia mobilă, a anunţat miercuri noi măsuri de reducere a operaţiunilor de telefonie mobilă achiziţionate de la Nokia Corp, transmite MarketWatch.
Economica.net - mie, 25 mai 2016, 12:23
Microsoft anunţă concedieri masive

Compania americană va concedia 1.850 de angajaţi, costurile de restructurare urmând să ajungă la aproximativ 950 milioane de dolari. Combinate, costurile totalizează mai mult decât a plătit Microsoft în 2014 pentru achiziţionarea diviziei de telefonie mobilă a Nokia, aproximativ 9,4 miliarde de dolari.

Într-un e-mail trimis angajaţilor, Terry Myerson, vicepreşedinte executiv al Windows and Devices Group, a insistat că firma nu renunţă la operaţiunile de telefonie mobilă. Microsoft produce trei modele de telefoane Lumia şi va continua ‘să dezvolte dispozitive noi deosebite’, a afirmat Myerson.

‘Ne reducem operaţiunile, nu ieşim din afaceri’, a dat asigurări oficialul Microsoft.

În Finlanda, sediul central al Nokia, vor fi concediaţi 1.350 de angajaţi, care vor primi compensaţii de aproximativ 200 milioane de dolari. Alţi 500 de angajaţi vor fi concediaţi la subsidiarele din întreaga lume.

Pe plan global, Microsoft avea 117.354 de angajaţi la sfârşitului anului fiscal 2016.

Grupul finlandez Nokia, odată cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, a anunţat săptămâna trecută că marca sa va reveni pe piaţa de smartphone-uri şi tablete.

În 2013, Nokia a vândut operaţiunile de telefonie mobilă producătorului american de software Microsoft cu suma de 5,6 miliarde de euro. Conform acordului convenit la vremea respectivă cu Microsoft, Nokia nu va reveni pe piaţa telefoanelor mobile până la finele lui 2016.

Pentru această ‘aventură’, Nokia, care în prezent oferă echipamente şi servicii pentru operatorii de telecomunicaţii, nu îşi va asuma niciun risc financiar. Pur şi simplu Nokia va pune la dispoziţia unei noi societăţi finlandeze, denumită HMD Global, drepturile asupra mărcii Nokia, precum şi brevetele sale.

‘Nokia nu va face investiţii financiare şi nici nu va deţine acţiuni la HMD’, a precizat grupul finalndez, referindu-se la noua societate ce va fi controlată de mai mulţi investitori a căror identitate nu a fost dezvăluită.

În schimb, Nokia va colecta comisioane de pe urma licenţierii mărcii sale şi a drepturilor de proprietate intelectuală.

Separat însă, grupul american Microsoft a anunţat, într-un comunicat, că va vinde activele din domeniul producţiei de telefoane mobile simple unei subsidiare a firmei taiwaneze Foxconn Technology, precum şi companiei HMD Global, contra sumei de 350 de milioane de dolari. În schimb, grupul american va continua să producă smartphone-uri, comercializate sub marca Lumia.

Noua societate care va produce telefoane marca Nokia mizează pe faptul că utilizatorii îşi vor aminti şi vor ‘îmbrăţişa’ un brand care a dominat piaţa de telefonie mobilă timp de 14 ani, până în 2012. Grupul finlandez a ratat, însă, trecerea la smartphone-uri, categorie de dispozitive apărută în 2007, odată cu lansarea iPhone de către Apple, şi care în prezent este dominată de dispozitivele ce utilizează sistemul de operare Android promovat de Google.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus și azi prețul carburanților, mai mult pe cel al motorinei, combustibilul cel mai consumat din România. Deși este o......
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja de la PNL (surse)
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja ...
Coaliţia a decis luni seara să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea - PSD şi ...
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, ...
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii ...