PSD o propune pe Viorica Dăncilă pentru postul de prim-ministru. Mihai Fifor, desemnat premier interimar

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că l-a desemnat pe Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării, să exercite interimar funcţia de prim-ministru al României, în urma demisiei lui Mihai Tudose. PSD o propune pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier.
Economica.net - mar, 16 ian. 2018, 10:39
PSD o propune pe Viorica Dăncilă pentru postul de prim-ministru. Mihai Fifor, desemnat premier interimar

Conform art. 107, alin. 3 din Constituţie, ‘…preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern’. Interimatul poate dura cel mult 45 de zile.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că i-a acceptat demisia premierului Mihai Tudose şi va convoca pentru miercuri consultări cu partidele politice pentru formarea noului Guvern.

‘Premierul Tudose mi-a înaintat demisia şi am acceptat-o’, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Cine este Viorica Dăncilă

Vasilica Viorica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963, la Roşiorii de Vede din judeţul Teleorman. Dăncilă este europarlamentar PSD.

A absolvit Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti în 1988. În 2006 a absolvit masterul Spaţiul Public European din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Este specializată în programarea şi managementul proiectelor, bazele economiei petroliere şi luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă – integrare europeană.

În perioada 1997-1998 a fost profesor la Liceul Industrial Videle. Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producţie Ţiţei şi Gaze.

Este membră a PSD din 1996. În perioada 2004-2008 a fost preşedinte al Organizaţiei de Femei PSD Videle şi consilier local în aceeaşi localitate. Din 2005 până în 2009 a fost preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Teleorman şi membru în Consiliul Naţional al PSD. Între 2003 şi 2011 a fost preşedinte al Organizaţiei PSD – Oraş Videle.

La 21 ianuarie 2009 devine europarlamentar social-democrat ca urmare a părăsirii de către Titus Corlăţean şi Cătălin Nechifor a Parlamentului European pentru mandatul de parlamentari naţionali. În cadrul Parlamentului European a fost membru supleant al Comisiei pentru control bugetar şi al Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Mashrek şi membru titular în Comisia pentru bugete şi în Delegaţia pentru relaţiile cu Israel.

A fost aleasă europarlamentar pe listele PSD+PC în cadrul scrutinului din 7 iunie 2009. Este membră în Comisia de Agricultură şi dezvoltare rurală din cadrul Parlamentului European, în Delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Mashrek şi în Delegaţia la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana. Activează în cadrul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.

La 6 februarie 2014, numele său a apărut pe lista primelor 13 nume propuse de PSD pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.

Cine este Mihai Fifor

Mihai-Viorel Fifor s-a născut la 10 mai 1970.

În 1994, a devenit licenţiat în Filosofie, din partea Facultăţii de Litere şi Istorie, Universitatea din Craiova. Un an mai târziu, a obţinut masteratul în ”Literatura română”, tot la Universitatea Craiova. Din 2003, este doctor în Antropologie Socială, Universitatea Craiova. În 2007, a absolvit un master în Managementul Afacerii Publice, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, iar în anul 2009 – ”Managementul afacerilor interne”, la Colegiul Naţional de Afaceri Interne, Academia de Poliţie ”Al. I. Cuza” şi ”Securitate şi bună guvernare”, la Colegiul Naţional de Apărare, potrivit site-ului oficial al Camerei Deputaţilor.

A lucrat ca: cercetător ştiinţific principal, Institutul de Cercetări socio-umane ”C. S. Nicolaescu – Plopşor”, Academia Română (1994-2001); director la Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Dolj (2001-2005); manager la Muzeul Olteniei din Craiova (2005-2009); secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor (2009); manager la Muzeul Olteniei din Craiova (2009-2012), secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor (mai-dec. 2012).

A fost preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Craiova (2010-dec. 2012). La 18 mai 2012, Mihai Fifor a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin decizia premierului Victor Ponta, fiind eliberat din funcţie la 22 decembrie 2012.

La alegerile legislative din 9 decembrie 2012, a fost ales senator de Dolj (din partea PSD), în colegiul uninominal 2 din Circumscripţia electorală nr. 17. În Senat, a fost secretar al Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului (20 dec. 2012 – 4 febr. 2015), membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen (începând cu 18 iul. 2013), membru al Comisiei pentru transporturi şi energie (începând cu 4 febr. 2015) şi membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (oct. 2015 – dec. 2015).

În iunie 2015, premierul Victor Ponta l-a propus pe Mihai Fifor pentru a ocupa funcţia de ministru al Transporturilor. Preşedintele Klaus Iohannis a respins, însă, la 15 iulie, propunerea prim-ministrului, motivând că nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor.

La 9 februarie 2016, senatorul Mihai Fifor a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, prin vot deschis, cu unanimitate.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, a obţinut un mandat de senator, la Arad, tot pe listele PSD. Senatorul PSD Mihai Fifor a fost preşedinte al Comisiei parlamentare comune de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de scrutinul prezidenţial, de la înfiinţarea acestei comisii, în 11 mai 2017, până în iulie 2017 şi, ulterior, membru al aceleiaşi comisii până în octombrie 2017. Este membru din 4 septembrie 2017 în Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică a Senatului.

La 28 iunie 2017, Mihai Fifor a fost propus ministru al Economiei în guvernul Mihai Tudose, fiind învestit în funcţie la 29 iunie 2017.

La 5 septembrie 2017, ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şi-a înaintat demisia din funcţie, interimatul la acest minister fiind asigurat de vicepremierul Marcel Ciolacu, iar la 12 septembrie 2017, conducerea PSD l-a validat pe senatorul Mihai-Viorel Fifor, ministru al Economiei, pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, acesta fiind învestit în funcţie la 12 septembrie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete Taurus şi respingerea de către acesta a desfăşurării de trupe......
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...