Mii de turci au continuat protestele pentru a doua noapte faţă de rezultatele referendumului constituţional

Mii de persoane au ocupat pentru a doua noapte consecutivă străzile din marele oraşe turceşti pentru a protesta faţă de rezultatele referendumului constituţional, care va permite extinderea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite DPA.
Economica.net - mie, 19 apr. 2017, 06:48
Mii de turci au continuat protestele pentru a doua noapte faţă de rezultatele referendumului constituţional

Protestatarii s-au adunat în marile oraşe, inclusiv în Istanbul, Ankara, Izmir şi Eskişehir.

În Istanbul, protestatarii au scandat „hoţule, criminalule, Erdogan” şi au acuzat de partizanat politic Înalta Comisie Electorală.

De asemenea, protestatarii s-au arătat extrem de critici faţă de decizia autorităţilor electorale de a permite utilizarea unor buletine de vot neştampilate, care prezintă un risc ridicat de fraudă.

Preşedintele Erdogan a reuşit să câştige referendumul pentru extinderea puterilor prezidenţiale, dar observatorii internaţionali denunţă că până la 2,5 milioane de voturi ar fi fost manipulate prin neştampilarea buletinelor la secţiile de vot din Turcia.

Anterior, opoziţia seculară a cerut anularea rezultatelor referendumului şi a ameninţat că va ajunge la Curtea Europeană petru Drepturile Omului.

51,4% dintre alegătorii turci au susţinut la urne reformele constituţionale, care prevăd extinderea puterilor pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele turc a respins vehement criticile formulate de observatorii OSCE, care au denunţat o serie de nereguli şi au precizat că procedurile folosite în cadrul votului cu privire la extinderea puterilor preşedintelui „nu se ridică la înălţimea” standardelor internaţionale.

OSCE a prezentat luni o serie de nereguli în referendum. În acest sens, observatorii au anunţat că decizia de a valida buletine de vot care nu aveau ştampila de control a subminat garanţii împotriva fraudării.

Organizaţia a mai citat între aceste nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei „da”, intimidarea campaniei „nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.

„Mai întâi aflaţi care vă este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregătiţi”, le-a spus preşedintele turc observatorilor internaţionali de la OSCE.

Autoritatea electorală a confirmat victoria „taberei da” în ciuda neregulilor semnalizate de către opoziţia din Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a fost modernizată și a primit îmbunătățiri semnificative, atât la......
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...