Miliardarul rus Roman Abramovici şi-a vândut acţiunile din firma care deţine mallul Sun Plaza. Dacă mai aştepta, vindea mai scump

Miliardarul rus Roman Abramovici şi-a vândut pachetul de acţiuni pe care îl deţinea în compania austriacă S Immo, prezentă pe piaţa românească prin Sun Plaza, hotelul Novotel şi clădirea de birouri The Mark. 
Andrada Ghira - Dum, 24 sept. 2017, 20:59
Miliardarul rus Roman Abramovici şi-a vândut acţiunile din firma care deţine mallul Sun Plaza. Dacă mai aştepta, vindea mai scump

Patronul echipei de fotbal Chelsea şi-a vândut recent participaţia de 11,35% din dezvoltatorul S Immo, pentru suma de circa 90 de milioane de euro, notează presa austriacă. Cumpărătorul este investitorul local Ronny Pecik.

RPR Management GmbH, o subsidiară a RPR Privatstiftung, deţinută de Pecik, a cumpărat 7,6 milioane de acţiuni în cadrul S Immo de la Anadoria Investments, deţinută de miliardarul rus. 

S Immo deţine în România mallul Sun Plaza, în care investeşte 30 de milioane de euro în renovare, hotelul Novotel, dar are în construcţie şi clădirea de birouri The Mark, în care investeşte 75 de milioane de euro. 

ECONOMICA.NET l-a întrebat pe Friedrich Wachernig (foto), membru în consiliul de administraţie al S Immo, prezent la Bucureşti, dacă ştie de ce şi-a vândut miliardarul rus participaţia din companie. 

„Cred că a realizat un profit bun vânzându-şi acţiunile, deoarece el era prezent în companie de mai mulţi ani. Poate că le-a vândut un pic prea devreme. Din ce am aflat din presă, a plătit 12 euro pe acţiune. Între timp, preţul acţiunilor S Immo a crescut de la 12 la 14 euro. Trebuia să mai aştepte. Dar cu toate acestea, noul investitor este mulţumit de creşterea preţului pe acţiune, iar noi am plătit dividende consistente”, spune Wachernig. 

Roman Abramovici are o avere estimtă la 9,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Oligarhul rus deţine participaţii în gigantul de oţel Evraz, Norilsk Nickel şi clubul de fotbal britanic Chelsea. Abramovici mai deţine şi al doilea cel mai mare iaht din ume, cumpărat cu aproape 400 de milioane de dolari în 2010. În 2005, şi-a vândut participaţia de 73% din Sibneft către Gazprom pentru suma de 13 miliarde de dolari. 

„Suntem în discuţii cu multe companii pentru biourile The Mark”

Lucrările de construcţie la proiectul de birouri The Mark, de pe bulevardul Uranus, avansează. Construcţia a ajuns deja la etajul zece, iar în vara anului viitor construcţia va fi livrată. Compania nu a semnat încă niciun contract de pre-închiriere pentru cei  25.500 de mp pe care îi va livra. 

„Suntem convinşi de calitatea locaţiei şi suntem în negocieri cu mai multe companii. Încercăm să găsim cei mai buni chiriaşi pentru această clădire. Din momentul în care faţada e finalizată, iar potenţialii chiriaşi se vor putea muta, atunci va fi mai uşor să semnăm un contract pe un preţ mai mare”, spune Friedrich Wachernig. 

Dezvolatorul se aşteaptă să semneze pentru o chirie de 18,5 euro/mp/lună, în condiţiile în care chiriile din zona centrală a Bucureştiul variază între 22 şi 24 de euro/mp. 

Întrebat dacă S Immo are în plan noi proiecte pentru piaţa locală, Wachernig spune că a devenit din ce în ce mai greu să găsească terenuri ieftine în locaţii bune. Compania are un stoc de proiecte în valoare de 600 de milioane de euro pentru pieţele din Germania, Austria şi Europa Centrală şi de Est. 

Următorul proiect S Immo va fi tot în Bucureşti, mai spune oficialul S Immo. Strategia dezvoltatorului este de a se concentra pe investiţii în capitale, iar Capitala României este cu siguranţă pe hartă. Anul acesta, compania şi-a făcut exitul de pe piaţa din Bulgaria şi a vândut complexul Serdika Center din Bulgaria celor de la NEPI, pentru 207,4 milioane de euro. 

„Dacă ni se oferă preţul corect, vom ieşi şi din Croaţia, pentru că acolo avem doar o clădire de birouri”, mai spune oficialul. „Nu suntem un muzeu imobiliar; pentru a face profit, trebuie să vindem”. 

Despre România, austriacul spune că a intrat în vizorul investitorilor, şi asta datorită puţinelor oportunităţi de investiţii din ţările vestice, iar companiile şi investitorii instituţionali descoperă din nou Bucureştiul. 

„Acest lucru s-a întâmplat în ultimii trei ani, a fost o creştere sustenabilă. Preţurile urcă, yieldurile scad, să vedem în ce direcţie ne îndreptăm, dar cu siguranţă nu e sfârşitul petrecerii”, ne-a  mai declarat Friedrich Wachernig.

S Immo nu vinde încă Sun Plaza 

Dezvoltatorul austriac S Immo a început anul trecut lucrările de renovare la centrul comercial Sun Plaza, iar săptămâna viitoare 25 de magazine se vor deschide publicului. În total, investiţia în renovare se ridică la 30 de milioane de euro. 

„În fiecare lună primim oferte să vindem Sun Plaza. Companiile sunt dispuse să-l cumpere, dar nu am ajuns încă la finalul dezvoltării. Vom renova şi zona de restaurante, iar procesul se va finaliza în primăvara anului viitor. Cu siguranţă vom păstra Sun Plaza pentru cel puţin doi-trei ani. Nu vom vinde”, mai spune oficialul companiei. 

S IMMO este deţinută de Erste Group şi Vienna Insurance Group şi este activă pe piaţa dezvoltărilor de locuinţe, birouri, hoteluri şi retail din Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, România şi Bulgaria.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...