Mining Watch România solicită reevaluarea impactului de mediu pentru proiectul minier de la Certej

Proiectul minier aurifer de la Certej pentru care Eldorado Gold deţine acord de mediu ar trebui reevaluat din punct de vedere al impactului asupra mediului, atenţionează reţeaua Mining Watch România, prin membrii săi, într-o scrisoare adresată ministrului Mediului Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca, precum şi Guvernului şi reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Economica.net - vin, 27 nov. 2015, 13:03
Mining Watch România solicită reevaluarea impactului de mediu pentru proiectul minier de la Certej

‘Eldorado Gold a avizat la Certej, pentru început, doar o mică parte a unui proiect minier cu cianuri, de două ori suprafaţa celui de la Roşia Montană. Anul trecut, Eldorado a început deja extinderea proiectului către Băiţa Crăciuneşti. Urmează Certej Nord, Troiţa Piţiguş şi Mireş. Reţeaua Mining Watch România, prin membrii săi, vă aduce la cunoştinţă situaţia de neconformitate a evaluării de mediu pentru proiectul minier din comuna Certej cu legislaţia relevantă, de origine comunitară şi vă solicită să acţionaţi pentru remedierea acestei situaţii, dispunând evaluarea impactului cumulat de mediu al tuturor proiectelor miniere deţinute de compania Eldorado Gold în aceeaşi zonă a Munţilor Apuseni, preconizate a funcţiona simultan’, se arată în informarea Mining Watch România.

Potrivit sursei citate, mina de aur de la Certej ar fi prima exploatare auriferă cu cianuri deschisă în România.

‘Proiectul minier este deţinut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold şi se află în etapa de construcţie a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 ha, suprafaţă acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale. O mare parte a proiectului este localizată în situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Munţii Metaliferi. Mina, cu o producţie anuală estimată de 3 milioane tone, prevede tăierea a 187 ha de păduri pentru a amplasa două cariere deschise şi două iazuri de decantare. Iazurile de decantare, având baraje din aroncamente de 169 metri şi, respectiv, de 70 metri înălţime sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece vor fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej’, notează sursa citată.

Mining Watch România precizează de asemenea că, în imediata vecinătate a proiectului minier Certej, Eldorado Gold deţine alte patru perimetre miniere: Băiţa-Crăciuneşti, Certej Nord, Troiţa Piţiguş şi Mireş, în suprafaţă cumulată de 4.865 hectare şi care ‘o depăşeşte de două ori pe cea a concesiunii Roşia Montană, în suprafaţă totală de 2.388 de hectare’.

‘Cu toate acestea, proiectul minier cu cianuri de la Certej a primit acordul de mediu nr. 8 din 5.07.2012, revizuit la data de 28.11.2013 de către Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara fără să se fi realizat o evaluare cumulată a impactului asupra mediului a tuturor etapelor sale de exploatare sus-arătate. Dimpotrivă, titularul de proiect a fragmentat cu bună-ştiinţă evaluarea impactului asupra mediului. În prezent, sunt parcurse proceduri distincte de evaluare pentru fiecare etapă de exploatare în parte şi aceasta fără niciun fel de solicitare legală din partea autorităţii de mediu competente de a evalua impactul cumulat al tuturor etapelor de exploatare ale proiectul minier’, se menţionează la punctul 3 al scrisorii.

Concluzia semnatarilor scrisorii adresate autorităţilor este că ‘Eldorado Gold, având concursul autorităţilor de mediu care au avizat proiectul minier de la Certej, a fragmentat în mod nefiresc evaluarea de mediu pentru acest proiect şi prin aceasta a evitat o evaluare de ansamblu a impactului asupra mediului pentru toate etapele de execuţie ale proiectului’.

‘Nu este mai puţin adevărat faptul că, prin evaluarea scindată a impactului asupra mediului a unei exploatări miniere care însumează 4.865 ha, Eldorado Gold a eludat şi competenţa Ministerului Mediului în evaluarea impactului de mediu şi emiterea acordurilor de mediu pentru proiecte miniere. Asemenea proceduri de evaluare a impactului asupra mediului fragmentate în mod artificial au făcut obiectul unor atenţionări din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a apreciat că obiectivul Directivei europene privind evaluarea impactului asupra mediului nu poate fi atins decât printr-o evaluare cumulată a proiectelor dintr-o zonă şi nu prin evaluarea separată a fiecăruia’, se arată în document.

Reţeaua Mining Watch România reuneşte eforturile societăţii civile şi a comunităţilor locale de monitorizare, planificare şi intervenţie privind activităţile miniere în România.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...