Ministerul Agriculturii vrea să deschidă pe răspundere proprie fonduri UE prin PNDR 2014-2020

România va avea posibilitatea să deschidă pe propria răspundere anumite măsuri din noul PNDR, până în luna martie, când va exista o aprobare 'neoficială' din partea Comisiei Europene, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după întâlnirea bilaterală cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală de la Bruxelles.
Economica.net - lun, 26 ian. 2015, 16:57
Ministerul Agriculturii vrea să deschidă pe răspundere proprie fonduri UE prin PNDR 2014-2020

‘Cea mai importantă discuţie pe care am avut-o cu comisarul Phil Hogan s-a referit la stadiul în care se află negocierile privind aprobarea PNDR 2014-2020. Sigur că nu avem aşteptări privind aprobarea oficială a Programului în acest moment, pentru că acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi aprobat bugetul la nivel european, dar în luna martie 2014 vom avea o aprobare neoficială, până atunci România având posibilitatea să deschidă pe răspunderea statului membru anumite măsuri – cele de investiţii şi cele pentru tinerii fermieri. Ne-am angajat în faţa fermierilor că le vom pune la dispoziţie fonduri europene din primele luni ale anului şi vrem să ne ţinem de promisiune’, a precizat ministrul Daniel Constantin.

Şeful MADR a participat luni la, Bruxelles, alături de secretarul de stat George Octavian Turtoi, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultură şi Pescuit, unde a avut şi o întâlnire bilaterală cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Tema dialogului bilateral s-a axat pe noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2015-2020, cu accent pe aprobarea de către Comisie a noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) precum şi a unor aspecte ce ţin de implementarea acestuia.

Totodată, au mai fost discutate detalii privind Pilonul I – plăţi directe dar şi efectele embargoului impus de Rusia cu privire la importurile de produse agroalimentare de pe piaţa comunitară. În acest sens, delegaţia ţării noastre a subliniat dificultăţile cu care se confruntă sectoarele cărnii de porc şi lactatelor, solicitând aplicarea de măsuri la nivelul Uniunii Europene precum stocarea privată şi activarea restituţiilor la export pentru a orienta cantităţile de produse pe pieţe terţe.

România a reiterat solicitarea privind compensarea pierderilor de venit pentru producătorii din sectoarele afectate indirect de embargoul impus de Rusia. De asemenea, prin reprezentanţii prezenţi la Consiliu, România a susţinut instituirea unei scheme de ajutor pentru depozitarea mărfurilor care nu au mai ajuns pe piaţa Federaţiei Ruse, urmând ca acele cantităţi care beneficiază de sprijin să fie comercializate pe pieţe terţe, nu pe cea europeană, eventual cu posibilitatea utilizării mecanismului restituţiilor la export.

În cadrul reuniunii Consiliului a fost programată şi o întâlnire bilaterală cu Vytenis Andriukaitis – Comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, privind aspectele relevante din domeniile fitosanitar şi sanitar veterinar, reuniune la care a participat şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...