Ministerul Apelor şi Pădurilor are termen până la 31 august să finalizeze Strategia Forestieră Naţională 2017-2026

Termenul pentru definitivarea proiectului Strategiei Forestiere Naţionale 2017 - 2026 este 31 august 2018, urmând ca ulterior aprobarea acestuia să se realizeze prin Hotărâre a Guvernului, a anunţat, joi, Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP).
Economica.net - joi, 20 apr. 2017, 16:05
Ministerul Apelor şi Pădurilor are termen până la 31 august să finalizeze Strategia Forestieră Naţională 2017-2026

În acest context, ministerul de resort organizează, în perioada 20 – 21 aprilie 2017, la sediul Facultăţii de Silvicultură din Braşov, dezbateri cu reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor implicate în elaborarea Strategiei Forestiere Naţionale.

‘La finalul seriei de întâlniri cu reprezentanţii entităţilor implicate în elaborarea Strategiei, se vor definitiva măsurile şi submăsurile rezultate, acestea urmând a fi integrate în proiectul Strategiei. Definitivarea proiectului are ca termen data de 31 august 2018, urmând ca aprobarea Strategiei Forestiere Naţionale să se realizeze prin Hotărâre a Guvernului’, se arată într-un comunicat al MAP remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în decursul timpului au existat mai multe preocupări pentru elaborarea unei Strategii forestiere naţionale, care să răspundă în mod eficient realităţilor şi provocărilor din sector, însă acestea nu s-au finalizat printr-un act normativ de aprobare.

Cea mai recentă acţiune s-a realizat începând din anul 2014, când a fost convocat un grup de iniţiativă care includea reprezentanţi ai Direcţiei Generale Păduri, Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, ocoalelor silvice de regim, precum şi ai altor entităţi vizate în procesul de elaborare. Grupul de iniţiativă a convenit principiile generale şi paşii metodologici de bază, pornind de la o analiză a strategiei forestiere anterioare.

‘Următorul pas a fost constituirea unui Grup de Redactare, la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultura care a realizat o analiză a contextului naţional şi European, pornind de la cercetările existente, politicile şi cadrul normativ în domeniu. În etapa a treia, destinată validării obiectivelor strategice, s-a realizat o serie de consultări piramidale, sub forma unor ateliere de lucru, cu factorii implicaţi, pentru a asigura o analiză în profunzime şi a fundamenta intervenţia pe politicile publice. Astfel, au avut loc ateliere de lucru distincte cu: Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, Asociaţia Forestierilor din România şi Asociaţia Administratorilor de Păduri din România, precum şi o întâlnire cu WWF-România. La finalul acestora, a fost identificată nevoia unei ample analize SWOT asupra sectorului, care să integreze opţiunile tuturor structurilor cu activitate în domeniu’, se menţionează în comunicat.

În etapa a patra, a avut loc la Braşov o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor implicate în elaborarea strategiei, unde s-au organizat grupuri de lucru distincte pentru fiecare obiectiv strategic, în cadrul cărora s-au realizat analize SWOT în profunzime.
Etapa a cincea a vizat definitivarea elementelor de conţinut din Strategie, prin trei întâlniri la Bucureşti, iar grupul de redactare a asigurat integrarea acestora.

La dezbaterile din aceste zile de la Braşov vor participa reprezentanţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, ai Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură ‘Marin Drăcea’, ai Academiei Române, ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, ai Universităţii Transilvania Braşov şi ai Universităţii Ştefan cel Mare Suceava.

De asemenea, vor fi prezenţi şi membri ai Asociaţiei Forestierilor din România -ASFOR, ai Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România – AAP, ai Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România – APMR, ai Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii de Silvicultură din România, ai Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România ‘Nostra Silva’, precum şi cei ai Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, ai Societatăţii Progresul Silvic, Confederaţiei Sindicatelor Consilva precum şi WWF – Programul Dunăre Carpaţi, Fundaţia GreenPeace România, Asociaţia ProPARK şi Asociaţia Ecoassist.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...