Ministerul Dezvoltării schimbă Legea cadastrului şi cărţii funciare

Ministerul Dezvoltări Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a elaborat proiectul noii Legi a cadastrului şi cărţii funciare. Scopul noii legi este de a simplifica şi accelera procedurile de înregistrare sistematică a imobilelor, dar şi asigurarea acurateţei şi exactităţii informaţiilor privind drepturile imobiliare. 
Andrada Ghira - joi, 07 apr. 2016, 09:45
Ministerul Dezvoltării schimbă Legea cadastrului şi cărţii funciare

ANCPI derulează Programul naţional de cadastru şi carte funciară prin care se înregistrează imobilele din peste 2.300 de unităţi administrativ-teritoriale din mediul urban şi rural. Valoare Progranului este de 1,2 miliarde de euro, din care 900 de milioane de euro reprezintă fonduri ANCPI, iar 312 milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile. Anul trecut au fost încheiate acordurile cadru pentru începerea lucrărilor de cadastru general în primele 63 de comune din România.

Pentru simplificare procedurilor de înregistrare, MDRAP a elaborat nou proiect al Legii cadastrului şi cărţii funciare care va înlocui Legea nr. 7/1996. Adoptarea noii Legi reprezintă o condiţionalitate impusă României în cadrul negocierii cu Banca Mondială a Acordului de Împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), aferent celui de-al doilea împrumut pentru dezvoltare de politici (DPL 2).

Una dintre noutăţile aduse acestei legi este şi înregistrarea construcţiilor pentru care nu există documente justificative, pentru care se vor menţiona destinaţiile şi categoriile de folosinţă identificate la faţa locului. Cu alte cuvinte, ANCPI va înregistra şi anexele din gospodăriile din mediul rural pentru care nu există documente.

Prin noua Lege se mai propune accelerarea procedurii succesorale notariale în scopul identificării rapide a moștenitorilor persoanelor decedate și a reprezentării corecte a proprietarilor imobilelor.

Tot în noua Lege a fost introdusă şi o procedură detaliată de notare a posesiei în cadrul înregistrării sporadice, procedură aptă să confere garanții terțelor persoane care ar putea fi vătămate prin efectuarea unei astfel de notări. Sfera persoanelor interesate să solicite notarea posesiei a fost delimitată, ceea ce reprezintă un progres față de reglementarea actuală.

O altă noutate este introducerea unui capitol care aduce clarificări „sensului unor termeni utilizați în limbajul cotidian, care însă dobândesc un anume înțeles în contextul special al activității de cadastru și de carte funciară. În al doilea rând, este nevoie de o sincronizare a termenilor tehnici respectivi în situația în care există un polisemantism al acestora (care ar putea avea sensuri şi interpretări multiple). Nu în ultimul rând, este necesară eliminarea confuziilor terminologice care pot influența negativ înțelegerea sensului real al unor importanți termeni din activitatea de cadastru și de carte funciară și care pot conduce la practici neuniforme și cu efect dăunător asupra performanței sistemului integrat de cadastru și de carte funciară”, se arată în proiectul de Lege.

Proiectul de Lege mai propune obligativitatea numirii membrilor consiliului de administraţie pe criterii de competenţă profesională şi propune reglementarea cazurilor de încetare ori de revocare a mandatului acestora. Aceştia vor avea un mandat de şase ani pentru nouă membri ai consiliului de administraţie din cadrul ANCPI, alături de directorul general. În plus, directorul general al autorităţii naţionale competente să fie ordonator secundar de credite.

Noua Lege mai propune ca personalul de specialitate să nu răspundă în cazul în care acesta a respectat dispoziţiile legale, regulamentele, normele, metodologiile, procedurile de lucru aplicabile sistemului integrat, urmând ca în acest caz să se angajeze doar răspunderea oficiului teritorial. În acest caz, răspunderea va fi a statului, prin autoritatea competentă, respectiv oficiile teritoriale.

Până la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică aferente fiecărei unităţi administrative în parte, Legea propune continuare utilizării vechilor evidenţe de publicitate imobiliară pentru scopuri informative şi pentru efectuarea operaţiunilor de notare.

Proiectul de lege a fost elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale, parte din proiectul de Servicii de consultanţă imobiliară – Fundament al politicilor naţionale şi ale UE („proiectul Banca mondială”), sub egida Programului de Asistență Operațională Tehnică al Uniunii Europene, Instrumente Structurale 2007-2013 ce are drept obiectiv înlesnirea implementării în România a politicilor și proiectelor naționale de investiții în infrastructură.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...