Ministerul Energiei: România sprijină dezvoltarea unei rute alternative concrete la Marea Neagră

România sprijină promovarea unei agende politice şi comerciale active în regiunea Mării Caspice pentru dezvoltarea unei rute alternative concrete la Marea Neagră, realizată prin proiecte precum AGRI-LNG, a afirmat, joi, la Bruxelles, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri Bogdan Badea.
Economica.net - joi, 05 mart. 2015, 15:58
Ministerul Energiei: România sprijină dezvoltarea unei rute alternative concrete la Marea Neagră

‘Securitatea energetică nu se opreşte la graniţele Uniunii. Sprijinim promovarea unei agende politice şi comerciale active în regiunea Mării Caspice pentru dezvoltarea unei rute alternative concrete la Marea Neagră, realizată prin proiecte cum sunt AGRI-LNG’, a spus acesta, la dezbaterile Consiliului Uniunii Europene (Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie) având ca temă realizarea Uniunii Energetice.

Bogdan Badea a prezentat oficialilor Consiliului Europei poziţia de sprijin a ţării noastre cu privire la proiectul de uniune energetică, salutând, totodată, publicarea de către Comisia Europeană a Strategiei Cadru, în data de 25 februarie 2015. În context, secretarul de stat a subliniat că întărirea securităţii energetice trebuie să fie prima prioritate a Uniunii Europene, în acest sens fiind necesară o concentrare mai mare asupra valorificării potenţialului propriilor resurse energetice (onshore şi offshore) şi asupra intensificării eforturilor făcute în direcţia diversificării surselor de aprovizionare.

De asemenea, oficialul a evidenţiat potenţialul resurselor din Marea Neagră privind întărirea securităţii regionale şi a solicitat o mai mare implicare a Uniunii Europene în sprijinirea dezvoltării acestor proiecte, mai cu seamă în regiunile vulnerabile, precum Centrul şi Sud Estul Europei.

În opinia secretarului de stat, alături de politica energetică regională a Uniunii Europene, care vizează promovarea Proiectelor de Interes Comun, ar trebui dezvoltate în paralel şi alte proiecte în cadrul Comunităţii Energetice, graniţa de est, spre Republica Moldova, fiind o prioritate pentru România.

A fost, de asemenea, reiterat interesul României pentru energia nucleară, precum şi pentru rolul pe care aceasta îl poate avea în mixul energetic al fiecărui stat şi, mai mult, în atingerea ţintelor de decarbonizare ale Uniunii Europene.

Un alt punct abordat în discurs a fost cel al sărăciei energetice, insistându-se asupra definirii clare, la nivel comunitar, a conceptului, oficialul român subliniind, totodată, importanţa protecţiei consumatorului final pentru România.

În ceea ce priveşte dezvoltarea surselor regenerabile de energie, Bogdan Badea a reafirmat necesitatea corelării planurilor privind evoluţia acestora cu dezvoltarea şi modernizarea reţelelor, astfel încât preţul energiei electrice pentru consumatori să rămână suportabil, iar industria să poată rămâne competitivă.

La finalul intervenţiei, secretarul de stat a afirmat clar intenţia participării României la Proiectul de cuplare a pieţei, indicând că ţara noastră doreşte o mai mare flexibilitate în domeniu, dar şi luarea în considerare a dimensiunii externe a viitoarei Uniuni Energetice.

Bogdan Badea a participat joi, la Bruxelles, la dezbaterile Consiliului Uniunii Europene (Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie). La această întâlnire, premergătoare Consiliului European din 19-20 martie 2015, au participat preşedintele Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker, vicepreşedintele UE, Maros Sefcovic, comisarul pentru energie, Miguel Arias Canete, precum şi miniştrii energiei din ţările membre.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...