Guvernul declară război pungilor de plastic din magazin. Dispar întâi cele subţiri cu mâner

Producătorii şi comercianţii nu îşi vor mai putea vinde produsele în pungi de plastic subţiri cu mâner, propune Ministerul Mediului într-un proiect de act normativ prin care vrea să evite infringementul asupra României din cauza problemelor de mediu. De asemenea, retailerii vor avea mai multe obligaţii în ceea ce priveşte procesul de reciclare, în timp ce consumatorii vor trebui informaţi despre sistemului de colectare a deşeurilor din ambalaje și câţi bani pot primi înapoi dacă returnează ambalajul reutilizabil.
Alina Stanciu - mie, 12 apr. 2017, 21:09
Guvernul declară război pungilor de plastic din magazin. Dispar întâi cele subţiri cu mâner

Ministerul Mediului vrea să introducă noi reguli în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor din ambalaje, introducând noi restricţii şi noi obligaţii pentru producătorii din industria alimentară şi a băuturilor şi comercianţi, se arată într-un proiect de act normativ supus dezbaterii publice ce urmează să modifice o lege din 2015 privind  privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje (legea 249/2015).

Astfel, pentru a limita consumul de pungi din plastic, Ministerul doreşte interzicerea „introducerii pe piața națională și comercializarea pungilor de transport din plastic subțire cu mâner”. Acestea sunt definite ca pungile de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni.

„Nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate și implică utilizarea ineficientă a resurselor și se preconizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește. Măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui să ducă la o reducere durabilă a consumului de pungi de transport din plastic subțire, și nu la o creștere globală a generării de ambalaje. În același timp menționăm faptul că România avea ca termen de conformare (cu Directiva 94/62/CE n.red) până la data de 27 noiembrie 2016”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege. De altfel, prin acest proiect de lege se doreşte transpunerea în legislaţia naţională  a unei directive europene (Directiva (UE) 2015/720 referitoare la reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire).

Noi reguli pentru comercianţi

De asemenea, retailerii care vând  produse ambalate în ambalaje reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic ar putea fi obligaţi să aplice sistemul depozit (să dea posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul în schimbul rambursării taxei de depozit a ambalajului). 

Totodată, comercianţii care vând pungi de transport din plastic, alături de producătorii care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.

Potrivit actualei legislaţii, această obligativitate era a producătorilor de produse ambalate care trebuia să organizeze sisteme de colectare prin intermediul comercianţilor sau prin centre specializate de colectare a acestor tipuri de ambalaje.

Nu în ultimul rând, potrivit proiectului de act normativ, vânzătorii de produse ambalate în ambalaje reutilizabile și/sau pungi de transport din plastic ar putea fi obligaţi să informeze consumatorii asupra valorii de depozit, dar şi asupra sistemului de colectare și returnare a valorii de depozit plătită pentru acestea.

Cât trebuie să se  recicleze

În ceea ce priveşte ţintele de reciclare, acestea au rămas la fel ca în actuala lege, cu precizarea că responsabilitatea cade ca asupra „operatorilor economici care introduc pe piața națională ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic”.

Ţintele sunt următoarele 

–  60% din greutate pentru sticlă;

– 60% din greutate pentru hârtie/carton;

– 50% din greutate pentru metal;

– 15% din greutate pentru lemn;

– 22,5% din greutate pentru plastic, considerându-se numai materialul reciclat sub formă de plastic.

 

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa de a se orienta către......
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...