Ministerul Sănătăţii: Vaccinurile din Programul Naţional sunt disponibile în toată ţara

Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare, inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent şi Tetravalent, sunt disponibile în toată ţara, susţine Ministerul Sănătăţii.
Economica.net - sâm, 24 iun. 2017, 13:11
Ministerul Sănătăţii: Vaccinurile din Programul Naţional sunt disponibile în toată ţara

Ministerul Sănătăţii menţionează că a derulat în procedură de urgenţă toate achiziţiile necesare pentru asigurarea vaccinurilor cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare, acordând o atenţie specială procurorii dozelor de vaccin antirujeolic, potrivit AGERPRES.

De asemenea, arată sursa citată, Ministerul Sănătăţii „a implementat un program riguros de raportare a stocurilor de vaccin disponibile în teritoriu, în scopul prevenirii unei situaţii de criză similare celei din toamna anului trecut”.

Concomitent cu aceste demersuri urgente, a fost modificat cadrul legislativ cu privire la procedura de achiziţie pentru vaccin, pentru a permite achiziţii multianuale. Această modificare legislativă va înlătura posibilitatea izbucnirii unei crize similare celei din toamna anului trecut, se precizează în comunicat.

În plus, Ministerul Sănătăţii anunţă că definitivează în această perioadă legea vaccinării ale cărei prevederi vor adresa cauzele profunde ale declinului numărului de copii vaccinaţi.

Conform normelor legale, părinţii care doresc imunizarea copiilor trebuie să se îndrepte către medicii de familie, nu către furnizorii de medicamente privaţi, în speţă către farmacii, aminteşte ministerul.

„Hotărârea Nr. 155/2017 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 şi Ordinul Nr. 377/2017 stipulează că vaccinarea copiilor din grupele eligibile se realizează de către medicii de familie în mod obligatoriu. În acord cu procedurile legale, dozele de vaccin necesare sunt distribuite de Ministerul Sănătăţii către medicii de familie, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică”, punctează sursa amintită.

După cum precizează Ministerul Sănătăţii, vaccinarea copiilor din grupele eligibile, stabilite potrivit calendarului naţional de vaccinare, precum şi realizarea campaniilor de vaccinare suplimentare decise de minister sau direcţiile de sănătate publică drept măsuri de sănătate publică sau în situaţii epidemiologice cu risc crescut de îmbolnăvire sunt obligatorii pentru toţi medicii de familie.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, precizând totodată că pentru a beneficia de acest plan ţările ar trebui......
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...