Ministerul Transporturilor anunţă prioritare mai multe autostrăzi şi reorganizarea companiilor din subordine

Reorganizarea companiilor din subordine prin reformă instituţională şi consolidarea sistemului de guvernanţă corporativă se numără printre priorităţile strategice ale Ministerului Transporturilor, alături de dezvoltarea infrastructurii de transport inclusiv autostrada Sibiu-Piteşti, anunţă Agerpres.
Economica.net - vin, 15 ian. 2016, 18:16
Ministerul Transporturilor anunţă prioritare mai multe autostrăzi şi reorganizarea companiilor din subordine

Potrivit unui document al Guvernului, ce cuprinde priorităţile strategice şi planurile de acţiuni sectoriale ale ministerelor pe anul 2016, Ministerul Transporturilor îşi mai propune, printre altele, îmbunătăţirea capacităţii de coordonare, planificare strategică şi gestionare a activităţii curente aferente sectorului de transport, identificarea activităţilor care generează pierderi în companiile din subordinea şi coordonarea sa, creşterea calităţii serviciilor pentru transportul feroviar de călători, îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei în circulaţia cu metroul, dar şi creşterea numărului de zile de navigaţie pe Dunăre.

În ceea ce priveşte reorganizarea companiilor din subordine, în perioada ianuarie – martie 2016, MT vrea să elaboreze planurile de reorganizare instituţională în vederea îmbunătăţirii capacităţii de implementare a proiectelor de infrastructură rutieră – autostrăzi şi drumuri expres (CNADNR), de infrastructură feroviară (CFR Infrastructură), de infrastructură de metrou (Metrorex) şi de infrastructură navală (APMC – Port Constanţa). Începerea implementării acestor planuri de reorganizare este prevăzută pentru luna aprilie 2016.

La capitolul infrastructură, documentul notează ca prioritare o serie de proiecte, printre care se numără demararea implementării proiectelor autostrăzilor Sibiu – Piteşti (lungime 116 kilometri, cu o valoare totală multianuală de 2,075 miliarde de euro) şi Suplacu de Barcău – Borş (lungime 74 km, valoare totală multianuală 92 milioane de euro), elaborarea DTE pentru proiectele Braşov – Comarnic (lungime 58 km cu o valoare totală multianuală de 1,237 miliarde de euro) şi autostrada Nădăşelu – Suplacu de Barcău (lungime 93 km, valoare totală multianuală 115 milioane de euro), continuarea lucrărilor pentru proiectul de cale ferată (CF) Sighişoara – Simeria (lungime 167 km cu o valoare totală multianuală de 419 milioane de euro), demararea implementării proiectelor de modernizare a liniilor de cale ferată Radna – Gurasada – Simeria (lungime 142 km, valoarea totală multianuală de 897 milioane de euro), Braşov – Sighişoara (lungime 128 km cu o valoare totală multianuală de 887 milioane de euro).

De asemenea, sunt prevăzute continuarea implementării proiectelor de autostradă cu lucrări de execuţie în curs: Timişoara – Lugoj (lotul 2 – lungime 25,6 km, cu o valoare totală multianuală 116,65 milioane de euro), Lugoj – Deva (loturile 2, 3, 4 – lungime 71,8 km, cu o valoare totală multianuală 430 milioane de euro), Sebeş – Turda (loturile 1, 2, 3,4 – lungime 70,27 km, cu o valoare totală multianuală de 546,03 milioane de euro), Câmpia Turzii – Ogra – Tg. Mureş (lungime 2,12 km, cu o valoare totală multianuală de 346,44 milioane de euro), dar şi demararea procedurii de selecţie a executantului pentru Centura Bucureşti Sud.

În ceea ce priveşte domeniul creşterii calităţii serviciilor pentru transportul feroviar de călători, ministerul doreşte implementarea de servicii feroviare pentru transportul de călători cu trenuri care au viteze sporite pe rutele modernizate Bucureşti – Braşov şi Bucureşti – Constanţa (Mangalia) şi achiziţia de trenuri + alte servicii.

În cazul metroului, Ministerul Transporturilor are în vedere organizarea procedurii pentru achiziţia de material rulant, înlocuirea căii de rulare şi instalaţii pe interstaţii, finalizarea magistralei de metrou M4 şi continuarea lucrărilor la magistrala M5.

Pentru creşterea numărului de zile de navigaţie pe Dunăre, documentul prevede îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre (studiu de fezabilitate Fast Danube, – total multianual 5,25 milioane de euro), demararea proiectului FAIRway – achiziţii utilaje, echipamente şi servicii (valoare totală multianuală proiect 8,5 milioane de euro), îmbunătăţirea adâncimilor de navigaţie a punctelor critice ale Dunării (13,6 milioane de lei buget) şi demararea proiectului SWIM, cu o valoare totală multianuală de 15 milioane de euro.

Pentru introducerea managementului performanţei companiile din subordine, Ministerul Transporturilor propune dezvoltarea unui sistem de monitorizare a indicatorilor de performanţă economică pentru fiecare dintre acestea, pentru a identifica (diagnostica) preventiv riscurile de pierdere operaţională înregistrate de fiecare unitate în parte.

Documentul publicat pe site-ul Guvernului face referire şi la Master Planul General de Transport al României pentru care este prevăzută elaborarea proiectului de act normativ şi adoptarea acestuia în Guvern.

Ministerul Transporturilor promite că va prelua propunerile şi sugestiile venite din rândul mediului de afaceri, societăţii civile, mediului academic şi, după caz, le va analiza şi transpune în reglementări din domeniul transporturilor.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...